in

DOBRE VESTI Fajzer otpočeo TESTIRANJE VAKCINE na DECI mlađoj od 12 godina

Američka kompanija “Fajzer” i njen nemački partner “Biontek” započeli su testiranje svoje vakcine protiv kovida 19 na deci mlađoj od 12 godina, u nadi da će proširiti vakcinaciju na taj uzrast do početka 2022. godine, saopštila je portparol “Fajzera” Šeron Kastiljo.

Ona je rekla da su prvi dobrovoljci juče primili prvu dozu vakcine, u okviru rane faze testiranja.

Američki nadležni organi odobrili su upotrebu vakcine kompanija “Fajzer” i “Biontek” u decembru za osobe od 16 i više godina, a Američki centri za kontrolu i sprečavanje zaraze (CDC) saopštili su da je do sada upotrebljeno gotovo 66 miliona doza vakcine u SAD.

Pedijatrijska ispitivanja, koja uključuju i decu od šest meseci, usledila su nakon što je sličan postupak pokrenula kompanija “Moderna” prošle sedmice.

U SAD se za vakcinisanje lica od 16 i 17 godina koristi samo “Fajzerova” i “Biontekova” vakcina, dok je “Modernina” vakcina odobrena samo za punoletne.

Foto: VIRGINIA MAYO / Tanjug/AP

Sedište kompanije Fajzer

“Fajzer” i “Biontek” planiraju da prvobitno testiraju vakcinu u tri različite doze – od 10, 20 i 30 mikrograma, u okviru prve i druge faze ispitivanja u kojima učestvuju 144 volontera.

Planirano je da se ispitivanje kasnije proširi na 4.500 volontera u odmakloj fazi.

Kastiljova je rekla da se kompanije nadaju da će imati podatke ispitivanja u drugoj polovini godine.

Ona je istakla da “Fajzer” testira vakcinu među decom uzrasta između 12 i 15 godina, te da se podaci o rezultatima očekuju u narednih nekoliko sedmica.

U kompaniji Fajzer smatraju da bi ograničenja izvoza Evropske unije za vakcine protiv kovida 19 dovele do situacije u kojoj svi gube, uključujući i države članice.

– Sa zabrinutošću posmatramo ovaj nedavni razvoj događaja. Naš menadžment je u kontaktu sa EU, imamo jasan stav,ne odobravamo nova ograničenja, to je situacija u kojoj svi gube – izjavila je danas direktorka Fajzera za Švajcarsku Sabina Bruknar na konferenciji za novinare švajcarske vlade, prenosi Rojters.

Evropska komisija je predložila principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti pri donošenju odluke za odobravanje izvoza vakcina.

Prema saopštenju koje je izdala Komisija, cilj ove mere je da se građanima EU obezbedi pravovremeni pristup vakcinama, navodi agencija.

Otkako je Evropska komisija u januaru uvela nadzor izvoza vakcina, odobreno je 380 zahteva.

Samo je u Italiji bila zaustavljena jedna isporuka namenjena Australiji.