in

Dodik o visokom predstavniku i sastanku sa Vučićem

Dodik je istakao da sama činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori o tome da on i ne treba da postoji, te da će pokušaj nametanja završiti tako što će se dodatno degradirati sam visoki predstavnik, a BiH izgubiti kredibilitet.

Ambasador SAD u BiH i Dodik o izboru Kristijana Šmita

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson razgoarao je danas sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o imenovanju nemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, saopšteno je na nalogu Ambasade.

Nelson je, navodi se, naglasio podršku SAD novom visokom predstavniku u BiH, kao i vitalnu ulogu OHR-a u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Podstičemo političke lidere da se fokusiraju na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH i poboljšanje ekonomije kako bi BiH što manje zavisila od međunarodne supervizije. Retorika podele samo usporava napredak koji će koristiti svim građanima BiH”, navedeno je u postu Ambasade SAD.

Šmit je imenovan prošle sedmice, a na dužnost bi trebalo da stupi 1. avgusta.

Republika Srpska s druge strane insistira sa sprovođenju pune procedure izbora visokog predsednika u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Razgovarao sam sa nekim od predstavnika zemalja članica PIK-a, oni su uvereni da rade nešto ispravno a naša poruka je da je to čisto blefiranje i da ne mogu i danas da čine ono štio su činili pre 10 ili 15 godina”, rekao je Dodik u Kozarskoj Dubici.

Istakao je da su konsulatcije i konsenzus strana potpisnica Aneksa 10 i Rezolucija Saveta bezbednosti UN jedini način imenovanja visokog predstavnika.

“Oni čak ne mogu da obezbede Rezoluciju SB a sada bi to hteli da postignu kroz PIK, koje je neformalno telo. Pozivaju se na tu rezoluciju u kojoj je jasno rečeno da SB pozdravlja formiranje neformalne organizacije PIK, vezano za praćenje mira na prostoru Balkana”, naveo je Dodik.

On pita kako neformalno telo može da donosi formalne odluke.

“Kakva je to podvala”, upitao je Dodik i istakao da su to sve pitanja koja se moraju raščistiti i predstaviti rukovodstvu Srbije na sutrašnjem sastanku.

Dodik je rekao i da će zvaničnici Republika Srpske pisati svim relevenatnim institucijama, podsećajući da je NSRS donela odluku i da niko ne treba da pita kako će Srpska postupiti.

Poručio je da visoki predstavnik može samo da egzistira u BiH.

“Prihvatićemo da razgovaramo s njim, ali nećemo imati saradnju, ali i kada budemo razgovarali razgovoraćemo kako bismo preneli sve ove stavove”, rekao je Dodik.