in

Dodik: Visoki predstavnik za BiH je dužan da dostavi izveštaj Srbiji

Dodik je u emisiji Telering rekao da je tema tih razgovora stanje u Republici Srpskoj, da je njihovo održavanje legitimno i legalno i da niko ne treba da brine jer se u Beogradu ne dogovaraju nikakve zavere, prenela je RTRS.

On je naglasio da bi, da je do Republike Srpske i njenih institucija, BiH funkcionisala na principima onoga što stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Smatra da je strateška greška međunarodnog faktora što je dozvolio da se percipira kao zagovornik bošnjačke strane.

Dodik je ponovio da je BiH za njega mehanizam koji blokira. Sastanke u Sarajevu smatra iluzornim, jer nakon njih, kaže, ne prolaze ni one ideje koje su označene kao dobre, zbog čega smatra da je ideja o mirnom razlazu najbolja opcija.

“BiH je napravljena tako da Srbi biraju svoje, Hrvati svoje i Bošnjaci svoje predstavnike. BiH nema nijednog funkcionera koji je biran na prostoru BiH. Mi izaberemo člana Predsedništva, Hrvati svog, a Bošnjaci svog, odnosno u stvarnosti Bošnjaci biraju dva… Ovo je sastavljena zemlja, kako je sastavljena tako će se i rastaviti”, istakao je on.

Dodao je da visoki predstavnik ima obavezu da dostavi izveštaj o svom radu Srbiji, kao potpisnici Dejtonskog sporazuma, jer bi u slučaju da to odbije prekršio i sporazum i međunarodno pravo.

“U skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma visoki predstavnik je dužan da podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN, SAD, Rusiji, EU, stranama u sporazumu i svim drugim zainteresovanim zemljama. Mi smo tražili od Incka da podnese izveštaj i on je rekao da neće, čime krši Aneks 10”, rekao je Dodik u emisiji Telering.

On je istakao da visoki predstavnik odbija da dostavi izveštaj Republici Srpskoj, jer je izvesno da bi Srpska to odbacila, čime bi se potvrdilo da je kršio međunarodno pravo.

Dodik je rekao i da PIK pokušajem imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika uporno pokušava da prigrabi ono što mu ne pripada, jer nigde u Dejtonu ne piše da ima pravo na to. Dodao je da visoki predstavnik mora da bude imenovan u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti, odnosno, kako se kaže u Aneksu 10, relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti mora biti potvrđen.

Cvijanović: Galama i negodovanje Sarajeva znak nemoći

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da “galama i negodovanje” iz Sarajeva povodom sastanka u Beogradu predstavljaju znak sveukupne nemoći.

Cvijanović je na Instagramu objavila nakon sastanka zvaničnika Srpske i predstavnika parlamentarnih stranaka u sredu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je važno razgovarati o svim temama koje su značajne za Srbiju i Srpsku.

“Jedna od njih je i imenovanje novog visokog predstavnika mimo procedura utvrđenih Dejtonskim sporazumom. Ovo je bila prilika i da od predsednika Vučića čujemo o ekonomskim uspesima Srbije, koja je i pored svih pritisaka poslednjih decenija, koji traju i danas, pokazala da je snažna i ozbiljna država. U Sarajevu opet nešto galame i negoduju – znak sveukupne nemoći”, napisala je predsednica Srpske.

Predsednica Srpske je poručila i “da je Srpska zagledana u Srbiju i zahvalna za podršku, ali i sigurnost koju nam pruža”.