in

Dovijaju se kako da im sezona ne propadne, a ono što su Crna Gora i Grčka uradile svima ĆE ZNAČITI!

Konačno je došlo vreme za odmor. Nakon naporne prošle godine kada je korona bila u jeku, a planiranje putovanja nemoguća misija, 2021. godini smo se svi obradovali, najpre od nje očekujući da bude potpuno drugačija od prethodne, te puna provoda i posete novih destinacija.

Međutim, pandemija je godinu dana kasnije još uvek sa nama, iako u blažem obliku, te Srbe zanima koje će sada mere u njihovim omiljenim odmaralištima biti na snazi, i gde je najpogodnije biti turista ove letnje sezone. Zato, u strahu za svakog turistu omiljene zemlje za srpske turiste svojski su se potrudile da svakog turistu i privuku!

Ako je suditi prema informacijama koje sada možemo da pronađemo, nema razloga za brigu, barem što se popularnih srpskih destinacija tiče. Nakon što je 2020. turizam bio grana koja je najviše uništena, sada su se sve turističke zemlje potrudile da na što lukaviji način privuku posetioce, bilo da je to besplatan PCR test, ublažene mere ili ukidanje izolacije.

Crna Gora – besplatno lečenje i PCR test za turiste

Jedna od takvih je svakako Crna Gora. Naši najbliži susedi, dosetili su se jako primamljivog načina kako da njihovu zemlju ovog leta poseti veliki broj ljudi. Naime, od pre dve nedelje, oni obezbeđuju besplatan PCR test za sve turiste, kojima je on potreban za povratak u matične zemlje. To ipak nije sve, pa je isto tako dostupno i bolničko lečenje za sve turiste koji se za vreme posete toj zemlji razbole od kovida 19, a o trošku države, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Takođe, Crna Gora je 20. maja liberalizovala, odnosno ublažila mere za suzbijanje korone, te je ukinuta zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i policijski čas, dok je muzika u ugostiteljskih objektima produžena za sat, i traje do 22 časa.

Grčka – ukinuta izolacija za turiste, plaćeno i lečenje od kovida

Ni Grčka nije izostala kada je o ublažavanju kovid mera za turiste reč. Svesni kolike su prošlogodišnje gubitke ostvarili, jer im je glavni prihod finansijskih sredstava potpuno presušio, uspeli su da stvore određene olakšice u meri u kojoj je to bilo realno. Naime, turistička sezona ove zemlje počela je još 14. maja, dok je srpskim državljanima ulazak bio omogućen i ranije, tačnije od 19. aprila.

Ovaj datum je značajan zbog još jedne stvari. Tačnije, od tog dana Grčka je odlučila da ukine jednosedmičnu izolaciju za turiste iz Evropske unije, ukoliko imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u potpunosti vakcinisani.

Foto: Stevica Rajčetić / RAS Srbija

Ipak, naši turisti treba da imaju na umu da su u ovoj zemlji i dalje na snazi mere kao što je obavezno nošenje maski, kao i zabrana kretanja, ali samo od 1 noću i 5 ujutru. Takođe, svi koji putuju tamo treba da znaju da je neophodno da prime drugu dozu najkasnije 14 dana pre ulaska u Grčku, a na snazi je i popunjavanje formulara o putovanju – procedura koja je vrlo jednostavna i ne zahteva puno vremena, i obavlja se onlajn.

O tome kakva je situacije po srpske turiste u Grčku ove sezone uverili su se i reporteri “Blica”.

– Hotelijeri plaćaju PCR test svojim gostima, tako da ko ide u hotel u Grčku, ne plaća PCR. Takođe, kao i u kod komšija, i u ovoj zemlji vam je plaćeno lečenje u slučaju da se za vreme posete njihovoj zemlji zarazite koronom, naravno ukoliko imate zdravstveno osiguranje – kaže naš reporter.

Egipat – bez restrikcija za turiste

Egipat, u poslednje vreme sve češće i popularnija destinacija za Srbe, već uveliko je započela svoju turističku sezonu, a za naše građane odatle dolaze samo lepe vesti barem kada je o putovanju u tu zemlju reč.

Naime, kako je i sam ambasador Egipta u Srbiji Amr Aldžovali nedavno izjavio, ne postoje restrikcije za naše turiste u odmaralištima u toj zemlji.

– Srećan sam što mogu da podelim sa turistima iz Srbije da ne postoje ograničenja za dnevni prostup hotelima i odmaralištima u Hurgadi i širom zemlje – izjavio je tada Aldžovali.

Pomenuti ugostiteljski objekti, kao i restorani i kafići dostupni su do ponoći i u skladu sa njihovim radnim vremenom.

– Srdačno pozdravljam drage srpske turiste da posete našu zemlju, uživaju u prijatnoj klimi i osete kulturu gostoprimstva i praznika – dodao je Aldžovali, te je očigledno da su naši turisti u ovu egzotičnu zemlju i više nego dobrodošli.

Turska – nepotreban PCR test, prihvataju sve vakcine

Iako je u decembru 2020. godine kada je bila na vrhuncu novog talasa pandemije, Turska kao uslov za ulazak u zemlju uvela obavezan PCR test, ne stariji od 72 sata, a koji je bio neophodan čak i za decu stariju od 6 godina, ova zemlja je u međuvremenu shvatila kako je turizam njena značajna privredna grana, pa je započela planiranje i promenu određenih pravila za posetu od strane turista.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Najpovoljnije pogodnosti imaće svakako Srbija, i to ukoliko uzmemo u obzir dobar procenat vakcinacije koja je u našoj zemlji postignuta. Svestan naših rezultata, odlazeći ambasador ove zemlje Tandžu Biglič u Srbiji izjavio je da nema razloga da srpskim turistima ne bude omogućen ulazak bez PCR testa ukoliko do početka leta imunizacija u ove dve zemlje ne dostigne što veće brojke, pa i suzbijanje korone bude što efikasnije.

Još jedna dobra vest koju nam je saopštio ambasador Biglič jeste da će sve vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija biti prihvaćene i sa turske strane.

VIDEO: 10 destinacija za letovanje u Srbiji