in

Emini: Kurti nije čovek kompromisa

Ona je istakla da su svi u međunarodnoj zajednici ukazali da je neophodno postići dogovor u dijalogu, a na pitanje Tanjuga da li je sa Prištinom odnosno vladom koju bi vodio Kurti, moguć kompromis, Emini ističe da Kurti nije poznat kao neko ko prihvata kompromise i naglasila da sada zavisi kako će teći saradnja SAD i EU i kakav pritisak će vršiti na Kurtija.Glasao bih za ujedinjenje s Albanijom

Lider Samoopredeljenja i pobednik izbora na Kosovu Aljbin Kurti rekao je za Euronews da bi glasao za ujedinjenje sa Albanijom ukoliko bi bio održan referendum, u intervjuu koji je usledio samo nekoliko dana nakon što je njegova stranka osvojila do sada najveći broj glasova na Kosovu, piše portal KoŠev.

Verujemo u jačanje kosovske države kao suverene i nezavisne republike, rekao je Kurti, ali i ukazao da je član 1.1 ustava Kosova u suprotnosti sa članom 1.3.

“Član 1.1 navodi da je Kosovo suverena nezavisna zemlja, a član 1.3 ističe da Kosovo ne može da se pripoji drugoj zemlji, tako da verujem da puna nezavisnost podrazumeva i nezavisnost od nezavisnosti, tako da bismo mogli da se pridružimo federaciji sa Albanijom ili federaciji EU”, rekao je Kurti, a preneo KoŠev, koji je njegov intervju preveo sa engleskog jezika.

“Dva referenduma u budućnosti mogla bi to da reše, u Albaniji i na Kosovu, ali nikada uz kršenje našeg ustava. Ustav bi morao prvo da se promeni i to samo ako se to jednog dana može učiniti na miran i demokratski način”, dodao je Kurti.

Na pitanje kako bi glasao na tom referendumu, odgovorio je – mislim da bih glasao “za”, uz ogradu da bi se to desilo “kada budemo ojačali državu Kosovo i kada to možemo da uradimo na miran i demokratski način”.

Ocenila je da Kurti navodima da dijalog nije prioritet želi da dobije na vremenu za dogovor oko stava u vezi pregovora uz posredovanje Brisela.

Podsetila je da je u prošlosti postojao interni konflikt na Kosovu oko zajedničke policije, što sada, ako Kurti bude premijer i Vjora Osmani predsednica, neće biti problem.

Ukazala je i da je pogrešan pristup koji je imao prema dijalogu već jednom srušio Kurtija zato misli da on želi samo da dobije na vremenu, i pripremi javnost na mogućnost istupanja iz procesa dijaloga, kako bi za to imao podršku.

Kada je reč o ujedinjenju sa Albanijom Emini je podsetila da Kurti i Edi Rama nisu u najboljim odnosima, ali i navodi da Samoopredeljenje ima svoj ogranak u Albaniji, koji bi mogao postati snažniji na tamošnjoj političkoj sceni.

Takođesmatra pitanje ujedinjenja sa Albanijom političari na Kosovu koriste pre svega za mobilizaciju glasača, ali i kao pretnju međunarodnoj zajednici, bez jasne ideje kako bi to uopšte mogli sprovesti.

Predsednik IIP Hanes Svoboda, inače bivši dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu, ocenio je da je neophodno da se brzo pokrene iskreni dijalog.

Prema njegovim rečima neće biti ni investicija, a tako ni rešenja drugih važnih pitanja koja tište Kosovo, ako postoji stalna opasnost od konflikta.

Svoboda je dodao da bi dogovorom sa Srbijom Priština mogla i lakše pridobiti preostalih pet članica EU za priznanje njene nezavisnosti.

Kada je reč o pričama o Velikoj Albaniji on je kazao da su to lude ideje i da se ne može odbijati “pripajanje” severa Kosova Srbiji, a ujedno ići ka ujedinjenju sa Albanijom.