in

EU upozorava Kurtija zbog podrivanja procesa dijaloga

BRISEL –

U EU ocenjuju da poslednje izjave premijera tzv Kosova, Aljbina Kurtija, o principama vođenja dijaloga sa Beogradom, ”podrivaju ovaj proces” i dodaju bi Kurti zbog ovakvih izjava mogao da snosi isključivu odgovornost za ”nedostaka napretka”, ali i mogući ”neuspeh” dijaloga Beograda i Prištine.

”EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od akcija i izjava koje su štetne za atmosferu potrebnu za uspešno napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa”, saopšteno je Tanjugu iz Evropske službe za spoljne posove.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu dodaju da EU ovim želi Aljbinu Kurtiju da stavi do znaja da se stavlja ”u sedište pažnje” i da bi na kraju mogao biti okrivljen ”i od EU i od SAD” zbog svojih stvova koji mogu da prolongiraju proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

”To bi moglo dalje da ima ozbiljne posledice po Kosovo”, navode izvori u Briselu.

U Briselu dodaju da su EU i SAD sada ”vrlo dobro koordinisane i sinhronizobvane” kada je reč o procesu normalizacije odnosa i da Kurtiju ”neće biti lako da se izvuče” ukoliko odluči da podriva dijalog Beogrda i Prištine.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je juče da bi dijalog sa Beogradom trebalo da se zasniva na četiri principa od kojih je kao prvi naveo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, a zatim i odbacio razgovor o Zajednici srpskih opština.

Među ostalim principima Kurti je naveo i da Beograd treba da prizna navodne zločine na Kosovu.