in

Fajon: Srbija ima još mnogo toga da uradi na putu ka EU

Fajon je pozvala države članice EU da odmah počnu pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ukazujući da je to jedno od najvećih pitanja koje podriva kredibiltet Unije.

“Danas je važan dan za zemlje zapadnog Balkana, jer Evropski parlament ocenjuje proces proširenja i napretka koji su Srbija, Severna Makedonija, Albanija i Kosovo postigle u protekle dve godine”, istakla je Fajon u obraćanju na plenarnoj sednici.

“Ovog puta, međutim, naša najvažnija poruka ide evropskim vladama u Savetu EU. Snažno pozivamo države članice da ispune svoje obaveze i odmah započnu pregovore. Politika proširenja mora biti vođena objektivnim kriterijumima i ne sme biti ometana jednostranim interesima”, poručila je Fajon, govoreći o Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Prateći pažljivo političku situaciju u Srbiji kao predsedavajuća delegacije EU – Srbija i jedna od predstavnika u međustranačkom dijalogu između vlade Srbije i opozicije, Fajon je ocenila da je napredak učinjen u jačanju regionalne saradnje, ali da ima još mnogo toga da se uradi, posebno u borbi protiv korupcije i obezbeđivanju poštovanja slobode izražavanja.

Fajon je istakla da međupartijski dijalog treba zaključiti mnogo pre najavljenih izbora, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za primenu neophodnog zakonskog okvira i poboljšanje izbornih uslova.

“U interesu je EU da Srbija uskoro postane njena članica, ali postoji potreba za jačim reciprocitetom. Veoma je važno da vlasti u Srbiji ostanu posvećene vrednostima EU i da ne doprinose širenju retorike protiv EU u Srbiji”, naglasila je Fajon.

Fajon je čestitala izbor Aljbinu Kurtiju za novog kosovskog premijera, naglašavajući važnost neposrednog nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

“Potpuno sam spovećena ispunjavanju našeg obećanja za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, a ta borba nije gotova dok Savet ne da zeleno svetlo”, poručila je Fajon.