in

FBI OPTUŽUJE Ruska grupa odgovorna za hakovanje najvećeg dobavljača mesa na svetu

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je ruska grupa hakovala brazilsku kompaniju JBS, najvećeg dobavljača mesa na svetu.

“Ruska sajber-kriminalna grupa stoji iza sajber-napada na najveću svjetsku kompaniju za preradu mesa”, saopštio je FBI.

FBI je saopštio da će raditi na tome da grupa zvana “REvil” (REvil group) bude izvedena pred lice pravde zbog hakovanja JBS-a.

Ovaj sajber-napad tokom vikenda zatvorio je neke operacije JBS-a u SAD, Kanadi i Australiji.

“REvil”, takođe poznat i kao Sodinokobi (Sodinokobi), jedna je od najaktivnijih i najprofitabilnijih tehnoloških kriminalnih kartela u svijetu, navodi Bi-Bi-Si.

“Smatramo da su za napad odgovorni ‘REvil’ i ‘Sodinokibi’ i marljivo radimo na tome da aktere ove prijetnje izvedemo pred lice pravde”, navodi FBI u saopštenju.

Bijela kuća juče je najavila da će američki predsjednik Džo Bajden pokrenuti pitanje sajber-napada kada se za dvije sedmice bude sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Odgovorne države ne kriju sajber-kriminalce”, rekla je sekretar za štampu Džen Psaki.

JBS, kompanija koja je osnovana u Brazilu 1953. godine, saopštila je da danas planira da nastavi svoje operacije u SAD, gđe se nalazi pet najvećih fabrika za preradu goveđeg mesa u svijetu.

Kompanija, koja je u neđelju, 30. maja, identifikovala sajber-napad, nije otkrila da li je platila otkup hakerima. Napad malicioznim virusom je jedan od najraširenijih oblika sajber-napada.

To obično uključuje hakere koji imaju pristup računarskoj mreži i izvrše šifriranje datoteka ili zaključavanje korisnika sistema dok se ne plati otkupnina.