in

Filipović: Unapređenje saradnje sa NATO nacionalni interes

On je rekao da je unapređenje partnerske saradnje sa NATO u zajedničkom interesu, bez pretenzija na članstvo u Alijansi ili drugom vojnom savezu, ali istovremeno uz otvorenost da se dalje unapređuje partnerska saradnja sa NATO u svim oblastima.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je i saradnja sa NATO u vezi sa Kosovom i Metohijom, s obzirom da situacija u Pokrajini predstavlja najveći političko-bezbednosni izazov za Srbiju.

Filipović je u intervjuu za European Western Balkan rekao da je u decembru, kada je predao akreditivna pisma generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltembergu, predočio rezultate koje je Srbija postigla u izgradnji bolnica, pribavljanju vakcina protiv COVID-19 i organizaciji procesa vakcinacije.

Kako kaže, sa druge strane je od sagovornika čuo izraze visokog poštovanja za dostignuća naše zemlje u tim aktivnostima, a koja su svrstali u sam evropski vrh, uz očuvanje ekonomske stabilnosti u ovim do sada neviđenim okolnostima.

Filipović je rekao da je odluka Vlade Srbije iz septembra 2020. godine o otkazivanju svih vojnih vežbi sa NATO doneta u cilju očuvanja principijelne pozicije vojne neutralnosti zemlje i da je bila racionalna i jedino moguća odluka u tom trenutku.

“NATO je vojna, politička i bezbednosna organizacija, te saradnja sa NATO obuhvata i druge oblasti, osim vojne, tako da je ona nastavljena u obimu, koji je dozvoljavala pandemija. Takođe, svoj mandat ambasadora Srbije pri NATO sam otpočeo krajem septembra prošle godine, tako da sam u skladu sa tom odlukom nastavio komunikaciju i dogovore u sedištu NATO u drugim važnim pitanjima, koji nisu iz vojnog i odbrambenog domena. Uveren sam da su ta odluka i njeno obrazloženje naišli na razumevanje, jer nije favorizovala bilo kog pojedinačnog partnera”, rekao je Filipović.

Podsetio je da je Vlada Srbije nedavno donela novu odluku kojom je odmrznuta vojna i odbrambena saradnja sa svima, osim kad je reč o vojnim vežbama i dodao da očekuje da će, kako su nagovestili srpski zvaničnici, istekom inicijalne odluke o privremenoj suspenziji početkom marta i učešće u vojnim vežbama biti odmrznuto.