in

Gojković: Rezolucija EP ne odgovara stanju u Srbiji

“Srbija vrlo savesno i konstruktivno pristupa putu ka Evropskoj uniji i zato iznenađuje usvojena Rezolucija EP koja sadrži oštre ocene donete na osnovu izveštaja izvestioca za Evropski parlament za Srbiju Vladimira Bilčika. Izveštaj EP u kome se od Republike Srbije traže ‘ubedljivi rezultati’ pogotovo u oblastima pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala deluje neusaglašeno sa činjeničnim stanjem u našoj zemlji”, navela je Gojkovićeva u saopštenju za javnost.

Ona je posebno ukazala da se jedna od oblasti zbog koje se Srbiji upućuju kritike vezana je za medije i odbacila ih kao neosnovane.

“Napadi na novinare su neprihvatljivi, a to dokazujemo i konkretnim delovanjem i ostvarenim rezultatima ne samo Ministarstva kulture i informisanja nego i cele Vlade koji se ogledaju u brojnim aktivnostima na unapređenju ne samo medijske scene nego i dijaloga na njoj”, istakla je ministarka.

Ona je navela da posvećenost Srbije unapređenju medijskih sloboda i slobodi izražavanja u skladu sa vrednostima koje zastupa EU potvrđuju akcioni plan za Medijsku strategiju, formiranje Radne grupe za implementaciju tog Akcionog plana i Medijske strategije, kao i formiranje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

“Bez obzira čime je motivisan ovakav ton poruke evropskih parlamentaraca, Srbija ostaje dosledna izgrađivanju demokratskog društva, a samim tim i svom evropskom putu”, zaključila je Maja Gojković.