in

GUŽVE NA SAJMU I BELEXPO CENTRU! Sve veći broj stranaca čeka u redu za vakcinu, danas stigli i privrednici iz regiona, najviše iz BiH, Severne Makedonije i Albanije (VIDEO)

Vakcinacija u Srbiji protiv korona virusa moguća je i za strane državljane, zbog čega su već danima na punktovima na Sajmu i Belexpo centru gužve. Kao i za građane Srbije, sve je besplatno, i pored lične karte i pasoša, stranim državljanima nije potrebna dodatna dokumentacija. Danas je počela vikend vakcinacija privrednika iz regiona.

Oko 7.500 privrednika iz regiona Zapadnog Balkana prijavilo se za vakcinaciju ovog vikenda u Srbiji koja je obezbeđena preko regionalnog Komorskog investicionog foruma u saradnji sa Vladom Srbije.

Najviše iz BiH, Severne Makedonije i Albanije

Predsednik Privredne komore Srbije i Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Marko Čadež istakao je da je vakcinisanje privrednika regiona važno jer su oni u poslovanju upućeni jedni na druge i dosta putuju.

Obraćajući se ispred Belexpo centra u Beogradu, on je rekao kako su privrednici svesni da niko u regionu nije ostrvo, i da to ne može ni da se bude, i naveo da oko 12.000 privrednih subjekata iz Srbije sarađuje sa kolegama u regionu.

Među prijavljenima za vikend vakcinaciju, koja se pored dva mesta u Beogradu, odvija i u Nišu, najviše je privrednika iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije.

Iskustva građana BiH: Odlična organizacija

Pre privrednika, na Sajmu su se vakcinisali i građani susednih zemalja koji su se prijavili preko portala e-uprave.

“Blic” je juče posetio Beogradski sajam i tom prilikom smo razgovrarali sa građanima BiH koji su nam rekli da su se za vakcinaciju u našoj zemlji odlučili jer, kako kažu, u njihovoj nemaju dobru organizaciju.

– Naša Vlada se pokazala kao neorganizovana tokom celokupne situacije sa koronom. Trenutno nemamo dovoljno vakcina. Čuo sam da će masovno Bosanci dolaziti u Srbiju da se vakcinišu. Primio sam Astra Zeneku, hteo sam Sputnjik, ali je nije bilo – rekao je Sead iz Bosne i Hercegovine koji je došao da se vakciniše u Beogradu.

Kako stranci mogu da se vakcinišu u Beogradu?

Na portalu E-uprave navedeno je da interesovanje za vakcinisanje protiv covida 19 pored državljana Republike Srbije mogu da iskažu i strani državljani sa i bez boravka u Srbiji, a Privredna komora Srbije objavila je pre dva dana da je u saradnji sa Vladom Srbije, obezbedila i 10.000 vakcina za privrednike i zaposlene iz regiona.