in

Hrvatska dobila samo 17 odsto naručenih vakcina

Premijer Andrej Plenković informisao je danas građane da je Hrvatska do sada dobila 17 odsto od naručenih doza vakcina i dodao da tokom naručivanja niko nije mogao da predvidi zastoj u isporuci, nuspojave ili suspenziju imunizacije AstraZenekom.

Plenković je rekao da je na jučerašnjoj sednici Evropskog saveta kazao da smatra da treba vratiti poverenje građana u vakcinu AstraZeneke i da je neophodno obezbediti da Evropska unija dobije 100 odsto dogovorenih doza te vakcine, a ne 30 odsto.

– Loše stojimo u procentima jer nam još nisu došle doze koje su naručene. Pratio sam temeljno, nije se mogao postići dogovor ranije. Oko 405 miliona je u državama koje nemaju problem, a 40 miliona ljudi se nalazi u državama u kojima je problem – rekao je Plenković novinarima na pres konferenciji.

Ako se, kazao je, vakcina pametno podeli, rešiće se problem i države koje imaju više, neće ni to ni osetiti. Sa tim su se, dodao je, svi složili.

– Stav članica EU je da kompanije na teritoriji EU koje proizvode vakcine, treba da ispunjavaju neke obveze. Dogovorena je puna kontrola izvoza da se vodi računa o onome šta se događa. Komisija mora pomoći da ne dolazi do zastoja. Unija će kontrolisati izvoz – naveo je hrvatski premijer.

Rekao je i da na sastanku nije bilo povišenih tonova.

– Ono što je Fajzer obećao u prvom tromesečju, ispunio je, kao i Moderna. AstraZeneka nije i zato je nastao problem – ponovio je.

Rekao je i da su neke zemle odlučile da kupe pet puta više vakcina nego što imaju stanovništva.

Komentarisao je najavu mogućeg poskupljenja vakcine AstraZeneka, Plenković kaže da se cene ne mogu menjati u hodu.

Cilj je, kazao je, da do leta bude vakcinisano 50 odsto stanovništva. Smatra i dalje da nema razloga da se stane sa primenom vakcine AstraZeneka. Dodao je da ako se u međuvremenu dođe do nekih novih saznanja, slušaće, kaže, struku.

Kada je reč o registraciji ruske vakcine Sputnjik V, Plenković je rekao:“Registracija Sputnjika traje. EMA učestvuje u toj verifikaciji. Mi smo im rekli da je najveći problem nastao kad su nacionalne agencije počele da odobravaju tu vakcinu brže od EMA.