in

ITALIJA ZAKLJUČANA DO MAJA U polovini zemlje važi režim crvene zone, sve ostaje zatvoreno

Restriktivne antikovid mere ostaju na snazi u Italiji sve do maja, potvrdila je danas centralna vlada.

Od ponedeljka u polovini zemlje važiće režim takozvane crvene zone, to jest visokog rizika od zaraze, pa su mere ograničenja veoma slične onima koje se primenjuju za vreme karantina.

U drugoj polovini regiona biće na snazi režim žute zone, koji važi za područja gde je rizik od zaraze umeren, javlja agencija Ansa.

Mere su donete na osnovu analize epidemiološke situacije u toku proteklih sedam dana.

Samo u poslednja 24 sata broj zaraženih je premašio 24.000, a od infekcije korona virusom je preminulo 457 osoba.

Severna regija Friuli-Venecija-Đulija, iako je poslednje dve sedmice bila u strogom režimu koji važi za crvenu zonu, beleži veliko povećanje širenja zaraze od čak 410 novozaraženih na stotinu hiljada stanovnika, a gornja granica nakon koje se stanje smatra alarmantnim je 250 zaraženih na 100.000 građana.

Sve, dakle, ostaje zatvoreno izuzev esencijalnih službi, a novost je da će direktna nastava biti obnovljena za učenike nižih razreda osnovnih škola, čak i u crvenim zonama.

Većina političkih stranaka je pozdravila najnovije mere, izuzev lidera Lige Matea Salvinija, koji je rekao da će njegova stranka podržati mere “samo ako predviđaju povratak u normalan život”.

Odgovorio mu je premijer Mario Dragi na konferenciji za medije rekavši da se antikovid mere “ne oslanjaju na vazduh već na konkretne epidemiološke podatke”.

– Naravno da svi želimo da se vratimo normalnom životu, ali otvaranje zavisi isključivo od epidemioloških podataka – rekao je premijer Dragi.