in

Jaklič: Slovenija podržava Srbiju na putu ka EU

Jakličeva je posle sastanka sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordanom Čomić, rekla da je zadovoljna razgovorima koje je imala u Srbiji i da su bili suštinski.

Ona je ocenila da Srbija dosta radi na problemima manjina u zemlji i da je slovenačka zajednica zadovoljna što je Jekličeva baš ovde imala svoju prvu zvaničnu posetu Slovencima van domovine.

Prema njenoj oceni, na taj način se nastavlja dobra saradnja između slovenačke zajednice i Vlade Srbije i to će, kako kaže stvarati pozitivne korake i u bubućim odnosima.

Jakličeva je podsetila da će Srbija sledeće godine spovesti popis stanovništva na koji treba da se prijave i budu upisani i predstavnici manjinskih zajednica.

Čomićeva je novinarima u Palati Srbija nakon sastanka sa Jaskličevom rekla da su razgovarale o položaju slovenačke nacionalne manjine i o zajedničkim poslovima koje mogu da imaju vlade Srbije i Slovenije, a to je, kako kaže, zajednički rad na upisu članova slovenačke zajednice u poseban birački spisak.

“Da zajedno radimo na objašnjavanju potrebe da učestvuju u popisu i da podržimo ono što inače radimo na zahtev slovenačkog nacionalnog saveta, a to je bolje predstavljanje u medijima”, rekla je Čomićeva.

Ona je podsetila da dve zemlje dele mnogo zajedničke istorije, a da će tek podeliti mnogo zajedničke budućnosti u EU.

“Nadam se da ćemo zaslužiti njihovo savezništvo, podršku i prijateljstvo u naporima kojim se Srbija reformiše i evropski menja”, rekla je Čomićeva.