in

“Korona donela KRIZU GRAĐANINA, ali ne i političarima”

Dok građani na svojoj koži osećaju sve posledice pandemije, pojedini političari idu na korona žurke, doprinosi i plate im uredno ležu, a neke institucije planiraju i nova trošenja para.

Brojne korona žurke organizovane su sa nekim političarima kao glavnim akterima, u isto vreme građanima šalju preporuke da se ne okupljaju, da nose maske, drže distancu i poštuju sve mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Zatvarane su kafane, frizerski saloni, tržni centri, hiljade građana ostalo je bez osnovnog primanja, od kojih su neki dobili simboličnu pomoć države, a neki nisu ni to, piše Srpskainfo.

Ugostitelji

Ipak, premijer Republike Srpske Radovan Višković, nakon sastanka s ugostiteljima, frizerima i kozmetičarima, koji su izašli na proteste nezadovoljni zabranom rada, najavio je da privrednici kojima rad bude zabranjen mesec dana imaju pravo na isplatu minimalne plate, poreza i doprinosa.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Radovan Višković

– Izvinjavam se još jednom ovim ljudima u smislu da je nedostajalo malo više komunikacije na liniji udruženja i resornih ministarstava. Oni tvrde da su ih mere iznenadile i zatekle. Mi smo medijski pripremali na mere, ali prihvatam odgovornost da nije bilo direktne komunikacije – rekao je Višković.

Dok se narod bori za goli opstanak, s druge strane imamo najave za nove troškove, kao što je nedavno Centralna banka BiH predstavila idejno rešenje nove zgrade.

– Centralne banke širom sveta u svim vremenima ostavljaju najlepša zdanja u nasleđe generacijama. Sudeći prema fotografijama, i mi smo na dobrom tragu, zar ne – poručeno je iz Centralne banke BiH uz predstavljanje slika novog objekta i okoline. Aktuelna je i najava UIO BiH o kupovini nove zgrade u Banjaluci.

Da je radni sektor zanemaren u ovoj kriznoj situaciji svedoči i činjenica da je u Skupštini Kantona Sarajevo odbijen zahtev poslanice Bilsene Šahman, koja je predložila da se svi odreknu plata u naredna tri meseca kako bi novac bio preusmeren u realni sektor. Zatražila je i smanjenje plata svima koji je primaju iz budžeta, osim policije, obrazovanja i zdravstva. Međutim, to nije usvojeno.

Da građani nemaju poverenje u političare i da se, kada vide njihov ležeran odnos prema svemu, i oni lako povedu za tim, smatra direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka.

– Političari su bili primjer, ali negativan. Mislim da se to teško može ispraviti u budućnosti – ocenjuje Lučka.

Sociolog Vedran Francuz objašnjava za Srpskainfo da se autoriteti struke, pre svega lekari i epidemiolozi, nisu uspeli nametnuti u odnosu na političare, koji su bili najglasniji.

– Svojim ponašanjem, izjavama, političkim predstavama, izbegavanjem solidarnosti, oni su pokazali političku neodgovornost. Jednim delom politika se dodvorava građanima, što dovodi do kontraefekta, da korona mere postanu neprovedive. Sve je farsa, za šta su najbolji primer korona žurke – navodi Francuz.

Afera

Primer političke neodgovornosti je afera „Respiratori“. Podsećamo da je firma „Srebrena malina“, u vlasništvu Fikreta Hodžića, uvezla 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, a ovlašćenje za nabavku potpisao je direktor Federalne uprave CZ Fahrudin Solak. Ispostavilo se da je dosta toga sporno u vezi s tom nabavkom, pa je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, zbog čega se pred sudom našao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Dodaje da je korona donela krizu građanima, ali ne i političarima.

– Osim dobrovoljnih pojedinačnih izdvajanja, konkretnog sistemskog rešenja za sada nema ni na državnom ni entitetskom nivou. O neodgovornosti oko vakcina već ima dovoljno materijala za naše kreativne građane da kroz viceve i internet senzacije najbolje iskažu svoje mišljenje – kaže Francuz.