in

Kurti beži od dijaloga, Zapad da usmeri pritisak na Prištinu

Aljbin Kurti beži od dijaloga sa Beogradom, kaže potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji dodaje da u Prištini nema spremnosti da se dođe do kompromisnog rešenja koje će uvažiti interese i Srba i Albanaca na KiM.

On kaže da ponašanje Kurtija, koji najavljuje da u Brisel ide da razgovara o budućem, a ne o nastavku prethodnog dijaloga, nije iznenađenje za Srbe na KiM, a da može da bude samo za one koji su, kako kaže, od njega pravili ”vesnika nove politike na KiM”.

– Pritisak zapada na Beograd i predsednika Aleksandra Vučića mora da se usmeri i na Prištinu, jer osam godina čekamo da se implementira ono što je najvažnije u tom sporazumu za Srbe i da se formira ZSO – rekao je Simić za TV Pink.

Dodao je i da svakodnevni napadi na Srbe i SPC na KiM i izbegavanje da se implementira Briselski sporazum, pre svega o ZSO, ali i sporazumi o energetici, pravosuđu govore da Kurti ne želi da nastavi dijalog sa Beogradom.

Podsetio je da je Briselski sporazum, kojim je garantovano formiranje ZSO, usvojen u prištinskom parlamentu dvotrećinskom većinom.

– I oni koji su bili garant sprovođenja sporazuma ostaju nemi na poruke iz Prištine, čak i na one da će sporazumi biti revidirani – rekao je Simić.

On je kazao da su predstavnici Srba preneli američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Metju Palmeru da veruju državnom rukovodstvu i predsedniku Vučiću i da ih u pregovorima sa Prištinom zastupa Beograd, a da je ”farsa” Kurtijeva izjava da će razgovarati sa Srbima sa KiM.