in

Lajčak: Nastavak dijaloga čim vlada u Prištini preuzme dužnost

On za Danas kaže da nije mudro “fiksirati datum” kada bi dijalog mogao da otpočne, ali da je spreman da doputuje u region zapadnog Balkana da bi se sreo sa pregovaračima kada uslovi to dozvole i podseća da je EU “jasno predočila da nema drugog načina osim dijaloga na evropskom putu Srbije i Kosova”.

“EU je ubeđena da je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije apsolutno moguća”, naveo je Lajčak, a na pitanje da li je optimista da je u skorije vreme moguće pronaći konačno rešenje za pitanje Kosova dodaje: “Naravno, jesam”.

U tom kontekstu, Lajčak kaže i da su se u julu dogovorili parametri i elementi sa predsednikom Vučićem i tadašnjim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

“Ono što je potrebno da uradimo upravo sada jeste da pregovaramo o suštini. Ali, kao što uvek kažem, brzina naših pregovora ne zavisi od EU ili od mene kao osobe. Nju određuju dve strane a mi smo spremni da delujemo onoliko brzo koliko dve strane budu spremne da to ne ‘otežu’ i nećemo ih ubrzavati”, istakao je Lajčak.

EU:Prvo formiranje vlade, pa razgovori s Kurtijem

Zvanični stav Evropske unije je da do formiranja nove vlade u Prištini sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, kao političkim liderom jedne stranke, neće biti razgovora niti će komentarisati njegove izjave o nastavku dijaloga sa Beogradom, saopšteno je Tanjugu.

Istovremeno, u EU krugovima bliskim pregovaračkom procesu za Tanjug kažu da su nakon izbora na Kosovu dve stvari jasne u Briselu, a nadaju se i u Prištini.

”Prva je da EU čeka da da se završi cela procedura formiranja institucija na Kosovu, što uključuje novi parlament i vladu čiji će novi program takođe morati da bude usvojen. Taj program će biti sastavljen na osnovu šireg kompromisa, a ne onoga što trenutno poručuje gospodini Kurti i na tim osnovama će se raditi”, rekli su Tanjugu izvori u Briselu.

Kao druga značajna tačka u nastavku porcesa pregovora Beograda i Prištine, navodi se činjenica da EU ”neće pristati na redizajn dijaloga”, a da je samo moguć ”redizajn pristupa Kosova” odnosno trenutnih stavova samog Aljbina Kurtija.

Dodaje se da politički lideri u Prištini ne bi trebalo da budu toliko ”jaki i decidni” u svojim izjavama namenjenim prvenstveno za domaću publiku, jer će im biti teže da kasnije povuku to što su rekli, kada dođe vreme za nastavak započetog procesa.

Analitičari ističu činjenicu da pobeda Samoopredeljenja Aljbina Kurtija nije iznenađenje za EU i dodaju da on ”nije ljubimac ni Brisela ni Vašingtona”.

Prema njihovoj oceni, Kurti će biti mnogo teži za saradnju od nekih prethodnih političkih lidera.

Istovremeno, ukazuje se na činjenicu da će se na čelu prištinske administracije ”po prvi put u mnogo godina unazad” naći neko sa snažnim demokratskim legitimitetom što će moći da se iskoristi za konkretan napredak u dijalogu koji već dugo stagnira.

”Ubrzo ćemo imati situaciju u kojoj će obe strane imati jak mandat za pregovore i mogu da zamislim situaciju u kojoj će se do dogovora doći relativno brzo…”, kaže analitičar Saveta za demokratizaciju politike, Tobi Vogel.

U Briselu se provlači i ideja da bi do ”proboja” u dijalogu Beograda i Prištine moglo da dođe u narednim mesecima, a pre odlaska Angele Merkel sa mesta nemačke kancelarke, što se očekuje na jesen.

”Postoji taj osećaj hitnosti i u Briselu i i Vašingtonu i u Berlinu. Čini mi se da je u interesu i predsednika Aleksandra Vučiča da dođe do dogovora pre predstojećih izbora u Srbiji”, smatra Vogel.

U EU konstatuju da do konačnog sporazuma Beograda i Prištine put neće biti ”lak i pravolinijski”, ali da se, bar iz briselske perspektive, može nazreti ”svetlo na kraju tunela”.