in

LETOVANJE U GRČKOJ NA GENERALNOJ PROBI April kao test mesec za ove zemlje, da li će i Srbija biti među njima?

Grčke vlasti su pre nekoliko nedelja najavile otvaranje turističke sezone za 14. maj, da bi početkom sedmice otkrili da planiraju svojevrsnu generalnu probu od sredine aprila tako što bi ulazak u zemlju bio omogućen turistima iz Izraela, Velike Britanije i pojedinih balkanskih zemalja.

Prvi dogovor je, kako su obelodanili grčki mediji, postignut s Rumunima.

– Siguran sam da ćemo pre uskršnjih praznika imati zadovoljstvo da ugostimo veliki broj rumunskih turista – rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis nakon boravka u Rumuniji.

Kao datum otvaranja granica istaknut je 16. april, a kako bi se išlo korak po korak i testirali svi protokoli na granicama, važiće samo za turiste iz pojedinih zemalja.

Rumunija, Izrael, Britanija

Kako su istakli pojedini grčki mediji, pored Rumunije, Izraela i Velike Britanije, razmišlja se o drugim balkanskim zemljama koje imaju visoku stopu vakcinacije. A tu je Srbija u prednosti nad “konkurencijom”.

Inače, Teoharis je nakon svog putovanja u Rumuniju istakao da očekuje da će prvi turisti stići sa Balkana. A zašto je akcenat stavljen baš na zemlje Balkana govori i podatak da je sa ovog područja 2019. godine u Grčku stiglo 1,4 miliona turista.

Da li će i Srbija biti uvrštena u ovu test fazu znaće se verovatno već za nekoliko dana, kada je planiran sastanak Teoharisa sa našom ministarkom turizma Tatjanom Matić. Tom prilikom trebalo bi da bude dogovoren protokol koji bi važio za putovanja srpskih turista u Grčku, ali i grčkih u našu zemlju.

Realnije, ipak, u maju

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić smatra da nije realno da sredinom aprila očekujemo početak turističke sezone u Grčkoj.

– Taj termin osim Uskrsa i nije posebno bitan jer nema mnogo interesovanja, s obzirom na to da je Grčka pretežno letnja destinacija, mislim da je realnije da to bude sredinom maja, kako je i najavljeno. Preduslov će biti da se i kod nas stabilizuje situacija sa epidemiološkog stanovišta – kaže za “Blic” Seničić.

Foto: Tanja Valić / Tanjug

Aleksandar Seničić

Kako dodaje, sastanak ministarke Matić sa grčkim kolegom Teoharisom zakazan je za ponedeljak, 29. mart, i tada se očekuje da se preciziraju uslovi oko ulaska srpskih i grčkih turista u naše dve zemlje. Međutim, Seničić ne misli da će na tom sasanku biti reči o prevremenom otvaranju turističke sezone.

– Bilo bi previše optimistički da očekujemo da će se pričati o otvaranju Grčke u aprilu, pogotovo jer su i tamo još aktuelna zatvaranja i epidemiološke mere. Toga dana, po želji ministra Teoharisa, i ja ću sa njim imati sastanak ispred privatnog sektora turističkih agencija i očekujem da utvrdimo i neke tehničke detalje samog sporazuma – napominje Seničić.

Vakcinacija, PCR, brzi test

Prema dosadašnjim informacijama, srpski turisti bi mogli da ulaze u Grčku sa potvrdom o vakcinaciji, mada još nije obelodanjeno da li će pored “zapadnih” važiti i ruska i kineska vakcina, ili će putnici morati da imaju negativan nalaz na PCR testu, uz čak eventualni brzi test na samoj granici.

– Pošto EU još nije donela konačnu odluku o sertifikatima o vakcinaciji, Grčka je već započela bilateralne pregovore sa pojedinim zemljama poput Rusije i Srbije – istakli su grčki mediji.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Seničić očekuje da Grčka prizna sertifikat o vakcinaciji, bez obzira na poreklo vakcine.

– Kao i da nam omoguće alternative za one koji nisu vakcinisani (PCR, antigenski ili serološki test koji dokazuje postojanje antitela). Odluka EU je nesporna i jasno je rečeno da će svaka članica imati mogućnost da odluči oko priznavanja sertifikata i uslova za ulazak. Nama je najvažnije da dobijemo garanciju da granica neće biti zatvarana i da će svi koji ispune te uslove moći da uđu u Grčku i iskoriste odmor – zaključuje Seničić.