in

Lo Kašo: Odnosi Srbije i Italije su tokom pandemije ojačali

On je u intervjuu za “Blic” povodom Dana Republike Italije govorio o ponovnom otvaranju Italije, njenoj saradnji sa Srbijom u izazovnim vremenima, kao i podršci Beogradu na evropskom putu.

“Italija je spremna da se ponovo otvori, ponovo pokrene, ponovo gradi: to je poruka koju sam poslao sunarodnicima i prijateljima iz Srbije i inostranstva, povodom ovog dana koji je za nas veoma poseban”, kazao je Kašo.

Ocena ambasadora Italija jeste da se Srbija veoma dobro nosila sa pandemijom korona virusa.

“Srbija se istakla po tome što je odolela širenju zaraze u celini, tokom tri talasa pandemija koji su je pogodili, brzom izgradnjom novih bolnica i uopšte izuzetno efikasnom organizacijom i odličnim zdravstvenim odgovorom po različitim pitanjima”, rekao je ambasador.

On je istakao pomoć koju je Srbija pružila Italiji, naročito u prvoj fazi pandemije u Italiji i dodao da je Srbija zatim pokazala sjajnu spremnost i velikodušnost kroz veoma uspešan proces vakcinacije, pokazujući “puni potencijal svojih kapaciteta”.

Ambasador je, takođe, iskoristio priliku da se pridruži apelima vlasti i pozove sve građane da se vakcinišu.

Na pitanje da li će građani Srbije koji su vakcinisani moći da putuju u Italiju, kao i šta će biti sa onima koji su koji su izabrali rusku ili kinesku vakcinu, ambasador kaže da se nada da će se građani Srbije što pre vratiti u Italiju, uzevši u obzir odličnu dinamiku kampanje vakcinacije i poboljšanja epidemiološke situacije u Srbiji, kao i interna otvaranja u Italiji.

Ipak, kaže da, što se tiče potvrda o vakcinaciji, svaka odluka prvo mora da se usvoji na nivou Evropske unije pre nego što bude doneta na nacionalnom nivou, ali da je u Briselu pre nekoliko dana postignut dogovor čije je sprovođenje prepušteno zemljama članicama sa primarnim ciljem da se zaštiti zdravlje svih.

Na pitanje kakva je saradnja Srbije i Italije sada kada se obe zemlje vraćaju normalnom životu i postoje li planovi za produbljivanje saradnje, ambasador Kašo kaže da su pandemijom naši odnosi samo ojačani.

“Dovoljno je reći samo da smo i dalje drugi po veličini trgovinski partner Srbije, sa pozitivnim trendom trgovinske razmene koja je u prvom kvartalu 2021. godine porasla za 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je 2020. godine organizovano više institucionalnih poseta: poslednji u nizu bio je susret naša dva ministra spoljnih poslova Luiđija di Maja i Nikole Selakovića prošlog aprila u Rimu”, kazao je ambasador Kašo. On je najavio i da će uskoro će ministar Di Majo ponovo posetiti Beograd nakon što je ovde bio u februaru prošle godine.

Ambasador je naglasio i da je stabilnost i razvoj zemalja Zapadnog Balkana za Italiju prioritet i ponovio da će ta zemlja nastaviti da se zalaže za ponovno angažovanje EU koje bi rezultiralo konkretnim napretkom procesa evropskih integracija Balkana.

“Stoga se Italija i dalje zalaže kako bi se postigao ovaj strateški cilj na osnovu kojeg će se meriti nivo ambicija EU za budućnost čitavog regiona. Svaka zemlja je pozvana da taj put završi u skladu sa svojim mogućnostima. To se odnosi i na Srbiju koja će, sprovođenjem reformi u oblasti vladavine prava i dijaloga sa Prištinom, moći da postepeno napreduje na evropskom putu, uz našu punu i snažnu podršku”, poručio je ambasador Italije u Srbiji Lo Kašo.