in

Lokali OSTAJU ZATVORENI naredih sedam dana

Ugostiteljski objekati u Republici Srpskoj ostaće zatvoreni i narednih sedam dana – saopšteno je iz Udruženja ugostitelja RS “Horeka” nakon sastanka sa premijerom RS Radovanom Viškovćem.

U saopštenju se navodi da će se pri otvaranju morati poštovati sve epidemiološke mere u baštama i unutar objekata po merama iz novembra 2020. godine, odnosno prema kvadraturi objekta, piše Srpskainfo.

Republički krizni štab neće, kako kažu, ograničavati radno vreme već će odluku o trajanju radnog vremena preneti na lokalne zajednice koje će same u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku o radnom vremenu. Šalterska prodaja i dostava može da bude do 22 umesto do 21 časa.

– Vlada RS će, zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, priznati ukupne prijavljene doprinose na plate u martu. Bće oformljena stručna komisija u sastavu članova Horeke, Ministarstva trgovine i turizma, Poreske uprave i Ministarstva finansija za analizu poreza i doprinosa u ovom sektoru, radi ostvarivanja benefita za radnike, poslodavce i državu – kažu u ovom Udruženju.

Mere za pomoć ugostiteljstvu za april biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata. Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva je omogućeno postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtevi podnose pojedinačno. Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uverenja. Dogovorena je odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahteva.

“Bruto plate u skladu sa prijavom”

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da će svim radnicima, kojima je u martu onemogućen rad zbog primene mera Republičkog štaba za vanredne situacije, biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom.

– Mere kojima se pojedinim privrednim sektorima zabranjuje rad su teške, ali su nakon godinu dana od pojave pandemije korona virusa, zbog pogoršane epidemiološke situacije donesene ponovo, uvažavajući stav zdravstvenog sektora i struke kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva u Republici Srpskoj. – saopšteno je iz Vlade RS.

Mjere za pomoć Horec, odnosno ugostiteljstvu u RS za april biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata. Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva je omogućeno postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno. Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja. Dogovorena je odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahtjeva.