in

“LOMLJENJE BOSANCA” Za gradonačelnika Sarajeva izabran političar koji je devedestih BLOKIRAO MILOŠEVIĆA

Odbornici Gradskog veća Sarajeva jednoglasno su izabrali Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva i zatražili od njega da se izjasni da li prihvata da bude gradonačelnik, budući da je u sredu, 24. marta, odustao od kandidature.

Bogić Bogićević je postao poznat javnosti bivše Jugoslavije kao član Predsedništva SFRJ koji se marta 1991. godine, posle velikih devetomartovskih demonstracija u Beogradu, suprotstavio želji Slobodana Miloševića da preglasavanjem u Predsedništvu uvede vanredno stanje u celoj Jugoslaviji. Pokušali su da ga pridobiju, a akcija je vođena pod šifrom “Lomljenje Bosanca”.

Bogićević je bio član Predsedništva iz Bosne i Hercegovine od 16. maja 1989. do septembra 1991. godine.

– Kako su se u to vrijeme bosanski nacionalni Iideri sporazumjeli da osvoje i podijele vlast, možete zamisliti kako sam se osjećao – pričao je Bogićević prošle godine za “Oslobođenje”.

Na pomenutoj sednici Predsedništva, od glasa Bogićevića zavisilo da li će u Jugoslaviji biti uvedeno vanredno stanje, piše Istinomer. S jedne strane bila su “četiri Miloševićeva glasa” (predstavnici Srbije, Crne Gore i pokrajina Vojvodine i Kosova), a s druge Slovenija, Hrvatska, Makedonija i BiH sa Bogićevićem. Tada ga je, prema svedočenju učesnika, Borisav Jović, predsednik Predsedništva, upitao:

– Bogiću, ti si Srbin, zašto ne glasaš kao i ostali?

Foto: EPA JERRY LAMPEN / RAS Srbija

slobodan milošević05 izručenje hag tribunal foto EPA JERRY LAMPEN

Bogićević je, prema sećanju Stipeta Mesića, tadašnjeg člana Predsedništva, odgovorio:

– Slušaj, Boro, zapamti: ja jesam Srbin, ali pre svega sam Bosanac, i glasam za interese cele Jugoslavije, a time i za interese Bosne i Hercegovine.

Bogićević je kasnije tvrdio da se tada samo formalno glasalo za odluku o povišenoj borbenoj gotovosti JNA, ali da je plan bio da se uvede vojna uprava u “neposlušnim republikama”. Pokušali da ga pridobiju nudeći mu razne beneficije, a akcija je vođena pod šifrom “Lomljenje Bosanca”, piše “Istinomer”.

– Kuće, vile, olakšice, beneficije su se podrazumevale. Ti predlozi su dolazili od izaslanika, ono kao prijateljski, dođe vam se na kafu i kažu: “Zašto da se mučiš u nekom stančiću na Novom Beogradu”, jer sam ja tada tamo stanovao, “kada bi mogao imati neku vilu, pa dobar život, neki račun…” – kazao je Bogićević za “Slobodnu Evropu” 2008. godine.