in

London traži vakcine prilagođene južnoafričkom soju virusa

– Velika Britanija vodi razgovore sa farmaceutskom kompanijom “AstraZeneka” za dodatne doze vakcine protiv kovida 19 koja će biti modifikovana da bi se bolje izborila sa sojem registrovanim u Južnoafričkoj Republici – izjavio je danas britanski ministar zdravlja Met Henkok.

Britanija je prethodno osigurala 100 miliona doza vakcine na čijem je razvoju radio Univerzitet Oksford i licencirana je na “AstraZeneku”.

– Počeli smo komercijalne razgovore sa “AstraZenekom” kako bi osigurali vakcinu čije će naredne isporuke biti prilagođene za borbu protiv južnoafričkog soja – naglasio je Henkon.

Južnoafrička Republika je u februaru obustavila upotrebu vakcine “astra zeneka” kada su podaci pokazali da daje minimalnu zaštitu od soja virusa koji je prvi put detektovan u toj zemlji a sada nosi naziv beta.

Oksford smatra ovaj soj virusa prioritetom za proizvođače vakcina i cilj “Astra Zeneke” je razvoj novih vakcina protiv novih sojeva do jeseni.

Britanija je obećala finansiranje ispitivanja za nove prilagođene vakcine koje bi mogle biti odobrene kroz ubrazan regulatorni proces.

U Britaniji je do sada registrovano 904 slučaja beta soja virusa korona.