in

Milivojević: Jačaće bočni pritisci preko 5 zemalja EU

“U tom smislu sledi i novi ciklus pritisaka i pokušaji da se proces jačanja Srbije i njeno delovanje zaustavi”, rekao je Mlivojević za Tanjug i dodao da će se u tom cilju ići na otvaranje novih pitanja i to na agresivniji način.

Najveći pritisak vezan je za KiM, rekao je Milivojević i dodao da novi ciklus podrazumeva bočne pritiske preko pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, što se vidi i na slučaju Grčke, ali i drugih zemalja, a sve to, kako bi se Srbiji izbio argument koji joj ide u prilog.

Prema njegovim rečima, pritisci na Srbiju traju od NATO agresije.

“Na pritiske smo se navikli suočeni s činjenicom da vodimo računa o nacionalnim i državnim interesima kojih se ne odričemo”, rekao je diplomata i dodao da ipak zapad ne može da ide dalje od bombardovanja koje smo preživeli, ni izlolacije …, jer je Srbija dovoljno globalno integrisana.

Diplomata ocenjuje da ta određena vrsta pritisaka pokazuje nervozu zapada da se kosovski čvor što pre reši.

“Pritisci na Srbiju su dnevna tema. Sve što se događa i sve poruke koje dobijamo i one koje proizilaze iz non pejpera koji se završavaju na priznanju, sve su to pritisci”, rekao je on.

Milivojević je naglasio da Srbija nema nameru da se odrekne ni prijatelja ni strateških partnera i da se rešenje mora tražiti u okviru realne politike ne samo kada je reč o KiM već i Republika Srpska.

Pitanje KiM mora se tražiti u okviru SB UN, i tako da obe strane budu zadovoljne, zaključio je on.