in

Moraće da se poštuju OVE MERE, a kako će sve tačno izgledati odlučuje SVAKA ŠKOLA ZA SEBE

Nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba odlučeno je da sve dosadašnje mere ostaju na snazi, te da nema otvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

Što se đaka tiče, i dalje važi odluka da mlađi osnovci pohađaju časove u školama, a da stariji osnovci i srednjoškolci idu onlajn, ali na današnjoj sednici uvedena je i jedna novina.

Naime, Krizni štab je usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da, dok traje nastava na daljinu, u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu da odgovaraju i budu ocenjeni ili poprave ocenu. U skladu s odlukama Kriznog štaba, Ministarstvo je danas definisalo uputstvo i prosledilo ga školskim upravama.

Kako saznaje “Blic”, svaka škola će u skladu sa svojim mogućnostima ili potrebama odrediti dinamiku, a uslov je da učenici dolaze u manjim grupama. Pojedine mere su nepromenjene – maske i držanje distance.

Krizni štab odobrio je ovaj zahtev Ministarstva prosvete jer su do kraja godine ostala nepuna dva meseca u kojima ima i prazničnih dana. Direktori i nastavni kadar organizovaće propitivanje i ocenjivanje u skladu sa potrebama đaka i mogućnostima koje prostor u školi dozvoljava.

Podsećamo na epidemiološke mere koje su ranije propisane, a koje i dalje važe:

– Učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu i/ili simptome respiratorne infekcije.

– Pre odlaska u školu, roditelji bi trebalo deci da provere telesnu temperaturu

– Pridržavanje mere fizičke distance po kojoj svaki đak treba da sedi sam u klupi, a boravak u učionicama treba da bude sa najviše 15 đaka na četiri metra kvadratna po detetu

– Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske.

– Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe.

– Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora.

– Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe

Što se tiče ostalih odluka sa sednice Kriznog štaba, odlučeno je da na ulasku u Srbiju naši državljani i stranci mogu pokazati uverenje o primljenoj vakcini. Prema nezvaničnim navodima, u odluci je i da vakcinacija treba da bude obavljena na teritoriji Srbije. Putnici moraju da imaju obe doze, to jest da su vakcinisani i revakcinisani, osim vakcine Astra zeneke, gde je dovoljna jedna doza jer je revakcina nekoliko meseci kasnije.