in

MSP: Srbija se ponaša u skladu sa tekovinama EU

“Srbija ima legitimno i neosporivo pravo da brine o položaju srpskog naroda gde god da on živi, kao i pravo da izražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena ili kada je on diskriminisan”, navodi MSP odgovarajući na optužbe iz Podgorice na račun Beograda zbog “negativne retokrike i prisvajanja 30 odsto građana Crne Gore”.

MSP podseća da je briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan, potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa.

“Takav odnos Srbija ima i prema Crnoj Gori, u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva”, navodi MSP i naglašava da Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosledno insistirajući na politici nemešanja u poslove drugih država, te da ne namerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susednim državama.

MSP podseća da sa jednakim pravom o položaju svog naroda brinu i druge države i prirodno očekuju da njegovi pripadnici u susednim zemljama uživaju najviša moguća prava.

“Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koja uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad”, navodi MSP i dodaje da je jasno da “Srbi uživaju neuporedivo manja prava”.

Takođe, MSP podseća da ukoliko sve države regiona žele da postanu deo EU one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, te da ni Srbija ne očekuje ništa više od toga.

Srbi i Srbija, kako kažu, “sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva”.

“Srbija je, dakle, ne samo dobar sused, već i bratska zemlja, na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvek moći da se oslone, i uvereni smo da ćemo sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rešavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način”, navodi se u saopštenju.

MSP poručuje da Beograd pruža ruku podrške Podgorici “uprkos činjenici da se Crna Gora mešala u njena unutrašnja pitanja priznajući protivpravnu secesiju dela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana”.

“Srbija građanima i vlastima Crne Gore dosledno pruža ruku podrške i prijateljstva u nadi da će nakon godina političkih i istorijskih stramputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou”, navodi MSP.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, na čijem čelu je ministar Đorđe Radulović, optužilo je danas Srbiju za negativnu retoriku i zamerilo joj navodno “prisvajanje” 30 odsto crnogorskih građana, što je, kako je ocenjeno, neprimereno i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.

Podgoricu brinu retorika i medijski navodi, koji su, kako tvrde, od samog početka mandata nove vlade usmereni protiv premijera Zdravka Krivokapića i vlade na čijem je čelu.