in

Na Kosovu i Metohiji od ponoći počela predizborna tišina

Prema podacima CIK-a, na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 14. februar, pravo glasa, ima 1.794.862 birača.

Glasčima je omogućeno da glasaju na 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračkih mesta.

Glasači biraju 120 članova novog parlamenta, a na glasačkom listiću će se naći 28 lista.

Uz pretnje Velikom Albanijom i Srbima do vlasti

Na Kosovu i Metohiji sutra se održavaju vanredni parlamentarni izbori, kojima je prethodila kampanja u kojoj su gotovo sve albanske stranke licitirale referendumom za uspostavljanje tzv. “Velike Albanije”, upućivale oštre reči Beogradu i zastrašivale Srbe.

Istovremeno, Srpska lista, kao favorit za osvajanje svih 10 mandata koji pripadaju Srbima, među tri izborne liste koje dolaze iz srpske zajednice, odgovarala je pozivima na jedinstvo i ne nasedanju na provokacije.Glasanje u Kosovskoj Mitrovici 

U severnom delu Kosovske Mitrovice na parlamentarnim izborima u nedelju će se glasati u sedam biračkih centara sa 23 biračka mesta, objavio je danas portal Kossev uoči sutrašnjih izbora za Skupštinu Kosova.

“Sve je spremno za izbore u nedelju, doprema se upravo i deo glasačkog materijala”, rekao je za Kossev predsednik opštinekomisije Severne Mitrovice Boban Dimitrijević.

Prema preliminarnom biračkom spisku, ukupno je 17.220 birača, dok je za prošle izbore bilo 23.300 birača.

Sa opštinskog spiska uklonjeni su birači koji su posedovali identifikaciona dokumenta misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) , kao i građani s pravom glsa koji su u međuvremenu preminuli.

Kampanju je, pored oštre retorike albanskih političara, koji su pretili ujedinjenjem sa Albanijom, ukoliko Srbija ne prizna Kosovo, obeležio i dolazak političara iz Prištine na sever Kosova i Metohije, što je unosilo nemir među srpski živalj.

U isto vreme, pojavio se grafit tzv. OVK na kući srpske porodice u Goraždevcu, a u Čaglavici bilbord koji slavi tu terorističku organizaciju.

U Srpskoj listi očekuju ubedljivu pobedu i pozivaju na jedinstvo, kao bedem odbrane nacionalnih, kolektivnih i pojedinačnih interesa srpskog naroda, ističući da će jedino u saradnji sa svojom državom, Srbijom, moći da zaštite i unaprede položaj srpskog naroda.

Državni vrh Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučić, pozvao je građane na KiM da glasaju za Srpsku listu, kao garant za očuvnje srpskih interesa i opstanak i budućnost Srba u južnoj pokrajini.

“Mi ćemo se truditi, kao i do sada, da u saradnji sa svojom državom, predsednikom Aleksandrom Vučihem, Kancelarijom za KiM, nastavimo da unapređujemo uslove u kojima živi srpski narod, bez obzira na izazove kojih će nesumnjivo biti i nakon izbora”, isticali su u Srpskoj listi.

Takođe, Centralna izborna komisija smanjila je broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, što u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

srpska lista wide jpg

Kada je reč o albanskim strankama, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani iz Samoopredeljenja očekuju ubedljivu pobedu.

Prema istraživanjima javnog mnenja, a što potvrđuje i anketa Tanjuga na ulicama Prištine, pokret Samoopredeljenje, koji predvode dvoje najpopularnijih političara Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, očekuje između 40 i 50 odsto glasova, što im otvara mogućnost za lako formiranje vlade.Priveden zbog objave na društvenim mrežama

Mladić (20) iz Srbice priveden je danas jer je na jednoj od društvenih mreža objavio da “prodaje svoj glas prema dogovoru” na parlamentarnim izborima koji se u nedelju održavaju na Kosovu, objavio je portal Kossev.

Kako se navodi, mladić je posle saslušanja pušten, a protiv njega biće pokrenut postupak zbog krivičnog dela “davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem”. 

Iako se Kurti ne nalazi na listi kandidata, zbog presude iz 2018. godine, kojom je osuđen zbog bacanja suzavca u kosovskom parlamentu, ali će Samoopredeljenje moći da ga kandiduje za mesto premijera, dok bi Vjosa Osmani bila kandidat za predsednika.

Na ovim izborima donedavni kosovski predsednik Hašim Tači, kao i Fatmir LJimaj, te još nekoliko vođa tzv. OVK glasaće – iz pritvora Specijalnog suda za zločine OVK gde im se sudi za niz ratnih zločina na KiM.

Odlazeća Hotijeva vlada gotovo u poslednji čas, u četvrtak, donela je odluku da je za ulazak iz evropskih zemalja na KiM potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili sedmodnevni karantin, a utisak je da su mnogi već i ranije došli na Kosmet, jer je, kako uočava ekipa Tanjuga, prisutan veliki broj vozila za stranim tablicama, pre svega iz Švajcarske.

Takođe, još jedna odluka doneta je neposredno pred izbore – ukinut je policijski čas u opštinama u kojima je bio na snazi.

Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta.

Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice – Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora “delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa“, dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.