in

“Naglo povlačenje Amerikanaca može dovesti do GRAĐANSKOG RATA”

Ahmad Masud, sin ubijenog avganistanskog komandanta Ahmada Šaha Masuda, upozorio je da bi naglo povlačenje američke vojske moglo da dovede do građanskog rata u Avganistanu.

On je u intervjuu za “Frans 24” osudio sporazum koji su potpisali SAD i talibani, nazivajući ga greškom.

Militanti “Al kaide” ubili su Ahmada Šaha Masuda dva dana pred napade na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Masud je rekao da je vrlo značajna odluka Gradskog saveta u Parizu da jedan trg u francuskoj prestonici bude nazvan po njegovom ocu.

On je naveo da je takva odluka vrlo značajna ne samo za njegovu porodicu, već i za borbu protiv terotizma širom svijeta.

Sporazum SAD i talibana greška, Amerikanci da se još ne povlače

Masud smatra da je sporazum SAD i talibana greška jer je iz njega isključena Vlada Avganistana.

– Sporazum je u potpunosti uništio ravnotežu u pregovorima i balans moći u Avganistanu – istakao je on.

Na pitanje o roku za povlačenje američke vojske iz Avganistana, koje je zakazano za 1. maj, Masud je pozvao SAD da se još malo strpe.

Gani da podnese ostavku

On je rekao da podržava predlog državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u vezi sa formiranjem nove vlade Avganistana, koja će voditi zemlju ka novim izborima.

Masud je osudio odluku predsednika Avganistana Ašrafa Ganija da odbije predlog Blinkena i da pozove na prevremene izbore, tvrdeći da avganistanski lider samo želi da ostane na vlasti.

Ašraf Gan predsednik Afganistana

Sin ubijenog avganistanskog komandanta smatra da bi Gani trebao da podnese ostavku.

Masud je dodao da je vizija njegovog oca o decentralizovanom uređenju zemlje kakvo se može videti u Švajcarskoj relevantnija danas nego pre 20 godina i da je to jedini način da se uspostavi mir u Avganistanu.