in

Najteži dan je bio ponedeljak, KBC Bežanijska kosa je NA IZMAKU SNAGA

Zdravstveni sistem će izdržati onoliko koliko bude morao, a naš je pokazao da ima zavidnu fleksibilnostu.

Ovo je za RTS rekla dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa objašnjavajući da se kvalitet našeg zdravstvenog sistema ogleda upravo u toj fleksibilnosti, odnosno u brzom ulasku i izlasku pojedinih ustanova iz kovid sistema.

– Кada je bio vrhunac epdemije, oko 15. decembra, značajno veći broj ustanova je bio uključen nego u ovom trenutku. Mi još uvek imamo manevarski prostor, ali gledamo da se uvek što manji broj ustanova uključi – rekla je direktorka Zdravković.

Ona je objasnila da je KBC Bežanijska kosa svega mesec dana bila van kovid sistema. To vreme iskoristili su da pruže pomoć što većem broji pacijenata koji boluju od drugih bolesti, odnosno pregledali su preko 13.000 hitno upućenih pacijenata, hospitalizovali preko 900 njih u glavnoj zgradi, oko 500 je prošlo kroz dnevne bolnice i oko 1.000 onkoloških pacijenata primilo je terapiju.

– Išli smo maksimalno na uvođenje dnevnih bolnica iz epidemioloških razloga, što je jako dobro i po svetskim standardima. Veliki broj ljudi je došao i rešio svoje probleme, sve su to bili hitni pacijenti sa životno ugrožavajućim problemima i pacijenti koji nisu mogli da se vrate da se leče kod kuće – objasnila je doktorka.

Najteži dan od početka pandemije

KBC Bežanijska kosa nalazi se, prema rečima doktorke Zdravković, na izmaku snaga. Zaposleni su raspoređeni po drugim bolnicama, a broj pacijenata u ovom trenutku je 220, što dovodi popunjenost kapaciteta približava maksimumu.

– Nama još uvek jedan deo zaposlenih radi u kovid bolnici u Batajnici, na ispomoći. Očekujemo da se vrate da bi mogli da radimo sa punim kapacitetom. Najteži dan je bio u ponedeljak, tada smo za 24 sata imali 132 prijema. Mislim da je to najveći broj pacijenata u koroni koji je primljen u jednu ustanovu za 24 sata – navodi ona.

Ona je objasnila da je zajednička osobina svih talasa da su rezultat prethodnog ponašanja i da se javljaju baš kada se opustimo, a to koronu čini teškim protivnikom. Izdvojila je da je sve više nevakcinisanih mladih sa teškom kliničkom slikom, a da pacijenti koji su primili vakcine imaju lakše slike ukoliko se zaraze.

– Imamo vakcinisane ljude koji su se razboleli. Postoje pacijenti koji su primili prvu vakcinu pre nekoliko dana do onih koji su pre mesec dana primili drugu dozu vakcine. Moram da kažem da je karakteristika da mlađi pacijenti koji se primaju imaju teže kliničke slike i nisu vakcinisani, a stariji pacijenti uglavnom su dobili vakcinu imaju kliničke slike koje su lakše nego u onim prethodnim talasima – objasnila je Marija Zdravković i dodala da su hronični najugroženiji u ovim talasima.

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

– Кorona nastupa kao pogoršanje osnovnih hroničnih problema, a tek onda pacijent dobija temperaturu, kašalj. Mi smo se već izverzirali, kada se nekom pogorša stanje bez razloga uvek smo radili test na koronu i u velikom broju slučajeva smo imali pozitivan test. Кorona je veliko opterećenje za organizam i prvi senzori koji reaguju su oni koji su najslabiji u organizmu – objašnjava direktorka КBC Bežanijska kosa.

Prema njenim rečima, zadržavanje lakših pacijenata prosečno je 8 dana, a težih 14. Od ukupnog broja pacijenata u ovoj ustanovi 12,7 procenata završilo je na intenzivnoj nezi, što nije mali broj, ali ohrabruje to što je preživljavanje veće od 50 odsto. Po preživljavanju ova bolnica je u rangu najboljnih na svetu, objasnila je doktorka Zdravković i još jednom podsetila građane da je važno da se vakcinišu i da nema razloga da zbog vakcine osećaju strah. Pozvala je sve da se prijave,a one koji su se prijavili a nisu pozvani da to ponovo učine.