in

NAJVIŠE STRANIH TURISTA DOLAZI IZ RUSIJE Gosti iz sveta se polako vraćaju u Beograd, ali iz jedne zemlje ih je mnogo manje nego prethodnih godina

Broj stranih turista koji su posetili Beograd ovog aprila je neuporedivo veći nego istog meseca prethodne godine, a većina njih dolazi iz Rusije.

Beograd je tokom aprila ove godine posetilo oko 20.500 stranih turista, dok je prethodne godine bilo nepunih 500. Ipak, treba imati u vidu da je tada bila epidemija virusa korona.

Ukoliko uporedimo prvi kvartal, ove godine je duplo manje turista nego u istom periodu 2020, jer je samo u prva tri meseca te godine ostvareno više od 127.000 dolazaka.

Situacija je daleko lošija nego pre korone, ali svakako bolja nego u minulom periodu. Jedini mesec od početka pandemije, koji je po broju turista u Beogradu premašio april, bio je oktobar prošle godine.

Ubedljivo najviše noćenja ostvarili su posetioci je iz Rusije, koju slede Crna Gora i Turska. Gosti iz Kine ostvarili su tek nešto više od 2.500 noćenja. Ono što je takođe osetno je nedostatak turista iz Evropske Unije, a trend mnogobrojnih gostiju iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije se nastavlja.

Izvor podataka o prometu turista u Beogradu je Sektor statistike Uprave grada Beograda.