in

Naša reakcija će biti veoma oštra po pitanju nepoštovanja ugovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Nakon sastanka Vučić je istakao da za srpski narod predstoje teški dani.

– Danas sam imao priliku da razgovaram sa rukovodstvom RS o svim važnim pitanjima. Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod. Upoznao sam naše goste sa situacijom na KiM i činjenicom da je moguće reći bilo šta da protiv srpskog naroda, a da niko ne reaguje. Mene očekuju razgovori sa Palmerom i Lajčakom, naša reakcija će biti veoma snažna i veoma oštra po pitanju nepoštovanja ugovora koji su potpisani pod okriljem EU. Bez obzira na svu želju da dođete do kompromisnog rešenja i vidite da to neko ne želi onda morate da pokažete da to ne ide – rekao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.

Rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u utorak da očekuje da će sastanak sa predsednikom Srbije biti konstruktivan i da će RS imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da “zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10”, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”.

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je 27. maja za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.

Kristijan Šmit

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Kristijan Šmit

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC-a.

Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a.