in

Ne dolaze sa kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Nakon sastanka Vučić je istakao da za srpski narod predstoje teški dani.

– Danas sam imao priliku da razgovaram sa rukovodstvom RS o svim važnim pitanjima. Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod. Upoznao sam naše goste sa situacijom na KiM i činjenicom da je moguće reći bilo šta da protiv srpskog naroda, a da niko ne reaguje. Mene očekuju razgovori sa Palmerom i Lajčakom, naša reakcija će biti veoma snažna i veoma oštra po pitanju nepoštovanja ugovora koji su potpisani pod okriljem EU. Bez obzira na svu želju da dođete do kompromisnog rešenja i vidite da to neko ne želi onda morate da pokažete da to ne ide – rekao je Vučić.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Vućić je rekao da je važno razumeti tešku poziciju u kojoj se Republika Srpska nalazi.

– Važno je da svi razumeju tešku poziciju u kojoj se nalazi RS. Srbija će uvek biti uz RS, pomagaćemo je i podržavati. Mislimo da je veoma opasno igrati se bonskim ovlašćenjima, nametanju zakona i ovlašćenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma i bez Republike Srpske. Mi smo razgovarali i o našoj nacionalnoj strategiji ali i o tome kakve probleme imamo po pitanju Kosova i Metohije i zahvalan sam im svima na podršci i jedinstvu po tom pitanju – rekao je predsednik i dodao:

– Da Kurti ucenjuje kako se sa njim razgovara i kako ga tretiramo, unapred mogu da mu kažem da ću ga tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša da uradi nešto, ali ne bi mu to savetovao – zaključio je Vučić.

– Trudio sma se uvk da na svakom mestu pokažem najveši mogući pijetet prema bošnjačkim žrtvama, ali pošto stalno slušam, tu priču u genocicu evo jednog prostog pitanja: da li je u Jasenovcu nesporno da je ubijeno mnogo više Srba čak i prema Tuđmanovim podacima? A kad ste pokrenuli pitanje genocida u Jasenovcu? Biće da niste, jer to je inače ono što se nama Srbima događa, ali mi tu moramo da napravimo razliku, da pokažemo da smo drugačiji od ostalih – rekao je Vučić

Vučić je naglasio da od sutra svi građani BiH mogu da se vakcinišu na teritoriji Srbije gde god hoće i kada god hoće potpuno besplatno, kao i građani Srbije.

“Niko ne dolazi sa kolačima i jabukama”

Vučić je naglasio da naredni danai i sastanci sa zvaničnicima EU i SAD neće biti laki za Srbiju.

– Nije vreme za paniku, ali nam predstoje teški dani. Sve što traže od Srbije na kraju dolazmo do toga da treba da priznamo Kosovo. Amerika, Nemačka, zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo, ovako ili onako. Više ni ne traže da to bude uvijemo u neku formu već sad otvoreno govore da bi trebalo da dođe do međusobnog priznanja. Niko ne dolazi sa kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju – rekao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin.

Rukovodstvo Srpske je ranije zatražilo hitan sastanak sa predsednikom Srbije radi konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u utorak da očekuje da će sastanak sa predsednikom Srbije biti konstruktivan i da će RS imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da “zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10”, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”.

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je 27. maja za novog visokog predstavnika, koji bi dužnost trebalo da preuzme 1. avgusta.

Kristijan Šmit

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Kristijan Šmit

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podneo ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor PIC-a.

Šmit je jedini kandidat i do sada su sve zemlje, osim Rusije dale podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a.