in

Nemanja Starović za RTV o blikoistočnim sukobima (AUDIO)

BEOGRAD –

Sukobi između Izraela i palestinskih militanata ušli su u peti dan, bez naznaka da bi moglo da bude smirivanja situacije. Izrael pojačava vojno prisustvo u pojasu Gaze i razmatra kopnenu ofanzivu, dok dve strane nastavljaju međusobno raketiranje u kojem Palestinci broje sve više žrtava.

O tome je sa spoljnopolitičkim komentatorom i poznavaocem prilika na Bliskom Istoku, Nemanjom Starovićem, razgovarao za RNS, za rubriku Svet sa naslovnice, Boro Lazukić.

Propao je i jučerašnji pokušaj egipatskih posrednika da se postigne primirje, a Savet bezbednosti će tek u nedelju ponovo raspravljati o situaciji.

izrael, palestina, pojas, gaze, sukobi, 1

Napetost je počela da raste zbog potencijalnog iseljavanja Palestinaca sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo, a kulminirala je uoči najavljenog marša jevrejskih nacionalista starim gradom Jerusalimom.

Ovonedeljno nasilje je najveće od 2014. godine, a međunarodna zajednica i dalje je bez odgovora.

“Radi se o nemilim događajima i velikoj eskalaciji sukoba koja nije viđena u poslednjih 6-7 godina na prostorima Bliskog istoka. Mirovni proces između Izraela i Palestinaca godinama tapka u mestu i time izaziva frustracije među velikim delom stanovništva” rekao je Starović.

Konkretan povod je odluka nadležnih organa Izraela da iseli nekoliko porodica iz istočnog Jerusalima što je proizvelo veliko nezadovoljstvo Palestinaca i različite vidove otpora.

Problemi oko izbora nove vlade Izraela i učešća Palestinaca su samo doprineli sukobima i velike frustracije pripadnika radikalnog pokreta Hamas koji kontroliše zapadni deo obale Gaza. Naravno, žrtve su građani koji ginu.

Ne postoji vojno rešenje za ovaj višedecenijski sukob već isključivo neka vrsta političkog kompromisa koji je u trenutnim uslovima eskalacije sukoba teško nazreti.

Palestinci se osećaju izdanima dok pojedine muslimanske zemlje šuruju sa Izraelom i ne pokazuju solidarnost sa njima a s druge strane, pokret Hamas koristi stanovništvo na zapadnoj obali Gaze kao živi štit; Izrael na njihove terorističke akte uzvraća deset puta jačom odmazdom što opet radikalizuje ostatak palestinskog stanovništva i evo nas u vrzinom kolu.