in

NIKOLA JE DOBIO NAJVAŽNIJU BITKU Imao je dva odsto šanse da preživi, a on je izdržao 52 dana na respiratoru i POBEDIO KORONU (VIDEO)

Nikola Vukčević iz Banjaluke vratio se u život i pobedio koronu. Umesto njega, čak 52 dana disao je respirator i EKMO aparat. Lavovskom borbom lekara na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, dobio je najvažniju bitku.

Ovaj 32-godišnjak je za nepuna dva meseca izgubio 25 kilograma. Danas se oseća dobro. Na početku razgovora za RTRS naglašava da može da govori samo o onom periodu lečenja koga se seća.

Kako kaže, prognoze su bile veoma loše, čak jedan ili dva odsto da će preživeti.

– Lekari nisu davali lažnu nadu porodici i supruzi da ću da preživim. Deset puta linija išla kao da sam umro – priča on.

Prve simptome kovida osetio je 11. oktobra, a već za nekoliko dana energični mladi Banjalučanin je bio na lečenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS, na Klinici za intenzivnu medicinu.

Priključen je na respirator, intubiran i uveden u indukovanu komu. Bile su mu neophodne i redovne transfuzije krvi, pa je upućen apel svima koji imaju, inače retku, krvnu grupu A negativna, da pomognu Nikoli. Na apel se odazvali na hiljade darovalaca krvi iz cele Srpske.

Nikola Vukčević je na minulim izborima bio kandidat za odbornika u Banjaluci, na listi Socijalističke partije. Mandat u Skupštini grada mu je izmakao; ostao je prvi ispod crte na listi svoje stranke, verovatno i zato što se razbolio u jeku kampanje.