in

Njena borba stigla je do trenutka kada više ne može sama

Zove se Magdalena. Pita mamu i tatu “zašto ja ne mogu kao ostale devojčice na tobogan”. Još češće upita: “Šta da uradim da budem kao i ostala deca? Da se trudim još više?”. Magi se trudi koliko može, svaki dan, godinama. Ali njena borba je došla do dela u kome više ne može sama. Treba joj pomoć svih nas.

Ovo je priča Magdalene Nedeljković, sedmogodišnje devojčice iz Kosovske Mitrovice.

Magi je najiščekivanije dete. Posle dva brata, stigla je devojčica. I onda odjednom, sreću zamenjuje tuga. Kada je imala osam meseci, konstatovana joj je tuberkulozna skleroza. Teška i nepredvidiva bolest.

Foto: Privatna arhiva

Magdalena

– U trenutku kada mi je rečeno… Prvo što mi je bilo na umu jeste da se bacim kroz prozor. Ni dan-danas ne znam šta me je u tom trenutku sprečilo. Šok, očaj, tuga, strah, nepravda… Ne postoji jedna reč koja opisuje taj osećaj kada gledate to prelepo, divno malo biće… i znate ono što ona ne zna… Da je čeka borba, nepredvidiva, užasno teška, tako malu… – priča majka Tamara, vaspitačica u vrtiću u Kosovskoj Mitrovici.

Magdalena je do osmog meseca delovala kao zdrava beba. Otac Aleksandar i majka pričaju da su primećivali da se zgrči i naklo klone, ali je to pripisivano grčićima i stomaku, potom bolovima zbog prvih zubića. Time su roditelje tešili i doktori u Kosovskoj Mitrovici. A onda je jednog dana u tamošnji Dom zdravlja navratio neurolog iz Beograda kao gost. Pedijatar je majku posavetovao da doktor iz Beograda pregleda Magdalenu “čisto iz predostrožnosti”.

MagdalenaFoto: Privatna arhiva

Magdalena

– Uputio nas je u Beograd i tu smo saznali surovu istinu, da naša Magdalena ima tuberkuloznu sklerozu, retku, tešku, vrlo nepredvidivu bolest. A težina bolesti uskoro je došla – priča majka.

Magdalena je puna ljubavi za sve oko sebe. Raduje se svemu.

– Nije svesna svoje bolesti i uvek se čudi što ne može, na primer, kao i ostale devojčice sama da se popne na tobogan ili se zaljulja na ljuljašci. Beskrajnu bol osećamo jer misli da je nešto do nje, da nije dovoljno uporna… Stalno zapitkuje šta joj može da uradi da bi bila kao svoje vršnjakinje, a mene duša toliko boli da više nisam sposobna ni da je lažem i obmanjujem da je njena smetenost zapravo posledica teške bolesti s kojom se rodila – kaže majka.

MagdalenaFoto: Privatna arhiva

Magdalena

Kako je rasla, Magi se suočavala sa sve više zdravstvenih problema. Otac i majka su morali da je ispišu iz predškolskog jer je svakodnevno imala po 30-40 epileptičnih napada. Oni su posledica benignih promena na kori mozga i u samom mozgu, kojih ima bezbroj i koji izazivaju svakodnevno veliki broj napada. Te promene ne uspevaju da se leče već pet godina. A posle mnogo promena lekova i korišćenja četiri leka trenutno, Magdalena je dobila i farmakorezistentnu epilepsiju.

Lek za Magdalenu postoji. Može i da sustigne svoju generaciju, svoje drugare.

MagdalenaFoto: Privatna arhiva

Magdalena

– Jedina joj je nada da je odvedemo u Hjuston na operaciju, koja košta 250.000 evra. To je za nas nedostižna cifra. Tamo bi joj odstranili sve tumore na mozgu, čime bi se rešio problem epi napada. Magdalena bi mogla uz dobru terapiju logopeda i defektologa da stigne svoju generaciju. Ti tumori onemogućavaju da se mentalno razvija. Do sada smo skupili oko 120.000 evra, treba nam još oko 130.000. Molim ljude da nam pomognu. Znam da danas niko nema da se rasipa, ili bar nema većina nas, ali molim ljude kao boga da se danas nečega odreknu i pomognu našoj Magdaleni – kaže kroz suze Magdalenina majka.

Pomozimo Magdaleni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 933 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human933 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823183-23

Uplatom na devizni račun: 160600000082342864

IBAN: RS35160600000082342864

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod