in

Obradović: Lokalna samouprava važna u promociji evropskih vrednosti

Ona je na onlajn konferenciji Evropski dan za lokalne samouprave podsetila da je reforma javne uprave jedan od tri stuba evrointegracija naše zemlje i jedan od preduslova za pristupanje EU i naglasila da je taj proces moguć samo ako imamo efikasnu i transparentnu državnu upravu koja je na usluzi građanima i privredi.

Obradović je napomenula da je Ministarstvo obezbedilo sprovođenje Strategije reforme javne uprave, čija je vizija uprava po meri svih nas, odnosno uprava koja pruža kvalitetne usluge građanima i privrednim subjektima i doprinosi ekonomskoj stabilnosti i povećanju životnog standarda građana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Obradović je navela da članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već je potrebno da društvo reformišemo zbog nas samih.

Zato je učešće civilnog društva i drugih zainteresovanih strana u pripremi javnih politika i propisa, kao i praćenje njihovih efekata, jedan od najvažnijih segmenata reforme, čiji je važan deo i reforma sistema lokalne samouprave.

“Okvir imamo, ciljeve smo postavili, radimo na njihovom sprovođenju. Potrebno je samo da budemo istrajni na tom putu i iskreni prema sebi u pogledu ostvarenih rezultata”, poručila je Obradović.

Evropski dan za lokalne samouprave održava se prvi put ove godine sa ciljem promocije EU i njenih vrednosti prema lokalnoj samoupravi i radi razmene informacija o trenutnom stanju u procesu pristupanja Srbije EU.

Konferenciju organizuje Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Delegacijom EU u Srbiji, a u okviru programa Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza, koji finansira Vlada Švedske.