in

Okrećemo se ruskim, kineskim, turskim dobavljačima vakcina

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se teško može vratiti poverenje u sistem globalne nabavke vakcina, te naveo da se i federalna Vlada i Republika Srpska okreću ka ruskim, kineskim, turskim dobavljačima.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska počela odnedavno da pribavlja vakcine iz Rusije, a to će učiniti i iz Kine, te istakao da su kao partneri dobrodošle sve zemlje koje imaju vakcine, pa i Turska.

– Mislim da je to neophodno. Izgubili smo četiri ili pet važnih meseci da se stabilizujemo i da možemo da se usmerimo ka tome – rekao je Dodik za tursku državnu televiziju /TRT World/ tokom nedavne posete Turskoj članova Predsedništva BiH.

On je rekao da je BiH verovala globalnom konceptu nabavke vakcina “Kovaks”, da može da obezbedi dovoljne količine za potrebe BiH, podsetivši da su u septembru prošle godine napravljeni ugovori i plaćeni avansi za vakcine, koje do danas do danas nisu dobijene. Podsetio i da je Srpska posredstvom “Kovaksa” uplatila više od šest miliona evra za nabavku vakcine koja bi trebalo da bude dovoljna za vakcinaciju stanovništva, a to je učinila i Federacija BiH.

– Više od 1.100.000 doza iz projekta `Kovaks`, odnosno `Fajzerovih` vakcina je naručeno, ali nismo dobili nijednu – naveo je Dodik. On je istakao da su neke zemlje naručile mnogo veći broj vakcina, nego što imaju stanovnika i one vrše monopolizaciju procesa proizvodnje.

– Mi smo se oslanjali na to, čekali da to stigne i nismo radili na drugim projektima, kao sa Rusijom i Kinom. Čekamo da vidimo šta će biti sa tom ugovornom obavezom, u iščekivanju da dobijemo te vakcine. Ali i federalna Vlada i Republika Srpska se okreću ka ovim dobavljačima /Rusiji, Kini, Turskoj/ – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbija nije vjerovala u globalni koncept nabavke vakcina protiv virusa korona i odmah je krenula sa razgovorima sa proizvođačima, stala u prvi red, ispunila svoje obaveze i sada dobija vakcine koje mogu da koriste i građani BiH.

– Sa stanovišta solidarnosti prema BiH treba da zahvalimo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću – rekao je Dodik, piše Srna. On je naglasio da je Srbija pomogla BiH i omogućila da se zdravstveni radnici iz Republike Srpske vakcinišu u prvim danima, sedmicama kada je krenula imunizacija u samoj Srbiji.