in

Osmani: Spremni godinama da čekamo sporazum o priznanju; Anđelković: Besmislena izjava

Osmani smatra i da je razmena teritorija nemoguća i ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “tek treba da dokaže da se odvojio od nekadašnjeg Miloševićevog načina razmišljanja”.

Osmani je rekla da Priština želi i da lideri Srbije plate za, kako tvrdi, zločine počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine i “sistematsko ugnjetavanje” kosovskih Albanaca koji su im prethodili.

“Dakle, mi ćemo se pripremati kao zemlja za slučaj genocida protiv Srbije čim budemo spremni na to, pravno i u smislu dokaza. Svedoci, većina njih su živi, i dokazi su tu i to je jasno”, rekla je Osmani.

Ona je dodala da bi pravda za “13.000 ljudi, stradalih u sukobu, milion raseljenih ili prognanih i 1.600 onih koji se i dalje vode kao nestali” mora da bude osnova za sporazum za normalizaciju odnosa sa Beogradom, dodajući da je to uslov za obe strane da se na kraju pridruže Evropskoj uniji.

Osmani je poručila da je Priština spremna da, ako je potrebno, godinama čeka na “kvalitetan sporazum” koji će obezbediti da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosova “bez ikakvih promena njegovih trenutnih granica”.

Osmani je rekla da je prioritet Prištine pitanje nestalih, kao i ratne odštete za, kako tvrdi dalje u intervjuu, “sva razaranja koja je Srbija prouzrokovala na Kosovu, i to ne samo tokom rata, već od 1989. godine, kada je Milošević došao na vlast i predvodio sistem sličan aparthejdu” na KiM.

Osmani je rekla da kada dođe vreme da delegacija iz Prištine sedne sa predsednikom Srbije, prvo pitanje koje će postaviti biće “gde su naši voljeni?”

Ona je dodala da kosovski lideri sada analiziraju istoriju razgovora sa Beogradom, kojim posreduje EU, kako bi pripremili buduće pregovore za, kako kaže, poboljšanje života građana na KiM i obezbedili ključne komponente, što su, prema njenom mišljenju, “uzajamno priznanje Kosova i Srbije i njihovih trenutnih granica”.

Ona je istovremeno predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužila da deli, kako je rekla, “ekspazionistički način razmišljanja Slobodana Miloševića”.

“Mislim da sprovodi sličnu strategiju na različite načine, očigledno ne ratom i uništavanjem i nasiljem, već drugačijom strategijom, koja i dalje ima za cilj da zauzme više teritorija i nije ga zaista briga za sudbinu ljudi”, tvrdi Osmani.

Osmani je rekla da je njen prioritet da obezbedi vakcine protiv korona virusa i poručila međunarodnim partnerima da se “ne možemo usredsrediti, a ni oni ne bi trebalo, na dijalog, dok ljudi umiru”.

“Vakcine su nam potrebne trenutno, ne dijalog”, rekla je Osmani.

Anđelković: Namenjeno Albancima a ne svetskoj javnosti

Izjava Vjose Osmani da je Priština spremna da godinama čeka sporazum o priznanju je besmislena i ne treba je previše ozbiljno shvatati, kaže analitičar Dragomir Anđelković i ističe da se predsednica privremenih prištinskih institucija obraća albanskoj, a ne svetskoj javnosti i da su takve izjave u službi podizanja rejtinga.

Anđelković je rekao za Tanjug da izjava, koju je Osmani dala za irski ”Ajriš Tajms”, pokazuje da se kosovski Albanci i dalje ponašaju nekonstruktivno, ali da to nije njihova, već krivica njihovih zapadnih mentora koji se, kako kažem, nisu potrudili da ih obuzdaju.

”Osmani se očito obraća albanskoj javnosti, a ne svetskoj, jer su takve izjave vrlo patriotske, ali prazne i mogu samo da budu u funkciji podizanja rejtinga pošto je kosovska vlast jos uvek na staklenim nogama i ne zna se dugoročno šta će biti i da li će biti novih izbora”, navodi Anđelković.

Dodaje da i Vjosa Osmani i Aljbin Kurti vode ”produženu” izbornu kampanju, a to, kako kaže, rade na ”primitivan, šovinistički način”.

”Ta izjava je besmislena, jer Priština može da čeka koliko god hoće, to ništa ne znači. Zašto bi Srbija priznala svoju secesionističku pokrajinu? Ako u jednom trenutku na dnevnom redu bude nekakav dogovor, on će podrazumevati podelu Kosova”, smatra Anđeklović.

Kako kaže, kosovski Albanci mogu da rade po instrukcijama stranih zaštitinika, ali strani zaštitnici, navodi Anđelković, pre ili kasnije odu, a tako je, dodaje, bilo i sa Turcima, nacistima, italijanskim fašistima…

”Kad god ostanu nasamo sa nama, njihov ekstremizam bude lako slomljen. Albanci zaboravljaju da su Srbi stotinama godina čekali da oslobode Kosovo i da su ga oslobodili. Ako ćemo da čekamo i prenosimo problem za budućnost, onda ćemo mi duže čekati i biti spremni da u pravom trenutku rešimo problem”, kaže Anđelković. Govoreći o perspektivi dijaloga Beograda i Prištine, uzimajući u obzir poruke koje stižu iz Prištine, Anđelković kaže da kosovski Albanci od početka ne žele da se do rešenja dođe dijalogom i da su dijalog shvatili kao ”varanje Srbije”.

”Da će Beograd postepeno činiti ustupke, a da Priština neće napraviti nikakav ustupak i da ćemo na kraju prihvatiti sve što oni žele. To nije dijalog već prevara sa ciljem da Srbija kapitulira”, ističe Anđelković.

Ukazuje da je Beograd zauzeo stav da više ne pravi nikakve ustupke jer nas, kako kaže, vara EU tako što se pretvara da je medijator, a dopušta Prištini da se ponaša nekonstruktivno u dijalogu.

”Kada je Srbija zauzela stav da nema daljih pregovora i ustupaka dok se ne realizuje ono što je dogovoreno u Briselu i ne formira ZSO, dijalog je prestao. Dok god ih ne urazume zapadni mentori, neće biti prostora za pravi dijalog, nezavisno od toga šta izjavljuju Osmani, Kurti ili neko treći”, kaže Anđelković.

Surlić: Osmani želi da se preporuči za glavnog pregovarača

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ocenio je danas da predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, izjavom da je Priština spremna da godinama čeka na sporazum koji će obezbediti da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosova, sebe želi da predstavi kao glavnog pregovarača.

“Očekivano je od Osmani, koja sebe želi da kandiduje za glavnog pregovarača ispred Prištine u nastavku dijaloga, da predstavlja sebe kao teškog sagovornika koji neće odstupiti i koji će Srbiju napasti još više, pogotovo za pitanja isključivo vezana za prošlost”, rekao je Surlić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Osmani zastupa već dobro poznatu politiku “Samoopredeljenja” – da se dijalog odvija zbog pritiska međunarodne zajednice, a ne zato što je to nužno i dobro za srpsku stranu.

Zato i ne čudi njena izjava da bi trebalo da se čeka na sporazum, ako treba i godinama, kaže Surlić i dodaje da prištinski zvaničnici takvim stavom žele da pokažu i da ne zavise od Beograda.

Prema njegovim rečima, Priština želi da pokaže da je njihov status neosporan, ali da se očekuje dobra volja srpskih političkih predstavnika – da priznaju samoproglašeno nezavisnost tzv. Kosova, iako je situacija sasvim drugačija i prioritet svih prioriteta je da Priština što pre postigne kakav takav sporazum sa Beogradom.

Surlić retoriku prištinskog premijera Aljbina Kurtija vezano za veliku Albaniju vidi i kao pretnju međunarodnoj zajednici.

“To je pretnja i ucena upućena međunarodnim partnerima – ako SAD i EU dovoljno ne pritisnu Beograd da se dođe do sporazuma koji bi priznao nezavisnost, Kosovo će posegnuti i za planom B, a to je ujedinjenje sa Albanijom”, rekao je Surlić.

Surlić kaže da ne veruje da je to realna opcija, jer su i međunarodni akteri uplivom na Balkan insistirali da se ne kreiraju velike etničke države.

“Ako bi to dopustili Albancima i drugi narodi na Balkanu bi isto tako mogli da insistiraju na tome da kreiraju svoje nacionalne države, da insistiraju da se država prostire dok se prostire jezik jednog naroda”, naveo je Surlić.