in

OVO SE ČEKALO DECENIJAMA Počela izgradnja kanalizacione mreže u Međulužju

U Mesnoj zajednici Međulužje u Mladenovcu počeli su radovi na izgranji kanalizacione mreže koju su stanovnici ovog sela čekali decenijama. Završetak radova planira se do kraja godine, navodi se u saopštenju koje je stiglo iz gradske opštine Mladenovac.

Privođenjem kraju radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda stekli su se uslovi za početak izgradnje kanalizacione mreže u Međulužju. Projektovani kanalizacioni sistem obuhvata izgradnju 7,5 kilometara kanalizacije.

U prvoj fazi će biti izgrađeno 5.008 metara kanalizacione mreže u više od deset ulica u Međulužju, po rečima predsednika Gradske opštine Mladenovac Vladana Glišića, koji je obišao gradilište. Za drugu fazu, koja podrazumeva izgradnju još 2480 metara, u toku je priprema dokumentacije za tender koji će biti objavljen do kraja juna.

Kanalizacija do kraja godine

Stanovnici mesne zajednice Međulužje na izgradnju kanalizacije čekaju decenijama.

– Sada će se steći uslovi najpre za dovođenje fekalne kanalizacije do postrojenja, zatim njeno prečišćavanje i na kraju ispuštanje u reku Jablanicu, bez zagađivanja iste. Zahvaljujem Gradu i Republici na konstantnoj podršci u realizaciji svih naših projekata, a naročito se zahvaljujem gospodinu Milosavu Miličkoviću koji je ličnim zalaganjem pomogao u rešavanju mnogih problema i važnih projekata za opštinu Mladenovac – rekao je Glišić.

Foto: GO Mladenovac / Grad Beograd

Izgradnjom kanalizacionog sistema zaustaviće se odvođenje otpadnih voda u septičke jame i dalje zagađivanje rečnog korita i zemljišta.

– Sistem će prikupljati otpadne vode iz stambenih i poslovnih objekata naselja i odvešće ih u postrojenje za preradu otpadnih voda „Međulužje“ – rekao je Glišić i naveo da će, prema rečima investitora, radovi u Međulužju biti završeni do kraja 2021. godine.

A šta je sa bezbednošću saobraćaja i javnom rasvetom?

Gradilište su, pored predsednika opštine, obišli predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, zamenik direktora Radomir Vujadin i pomoćnik direktora ovog preduzeća Mihajlo Mišić. Događaju su prisustvovali pomoćnik ministarke za zaštitu životne sredine Filip Abramović i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković.

Foto: GO Mladenovac / Grad Beograd

Okupljeni građani u Međulužju bili su u prilici da postave pitanja republičkim, gradskim i opštinskim funkcionerima.

Najveće interesovanje stanovnici ovog sela pokazali su za rešavanje pitanja bezbedosti saobraćaja na Državnom putu 25, naročito na delu puta od Selters Banje do restorana Tren, izgradnju trotoara na ovom potezu kao i Međuluškoj ulici od Crkve ka Pružatovcu.

Takođe, građani su tražili i da se poboljša javna rasveta kao i da se nastave radovi na izgradnji kapele u ovoj mesnoj zajednici. U razgovoru sa meštanima Glišić je rekao da će opština, u saranji sa Gradom i Republikom, nastaviti da rešava infrastrukturne probleme, kako u Međulužju, tako i u ostalim mesnim zajednicama.