in

Palmer i Lajčak se sastali sa direktorom Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, sa kojima je razgovarao o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da Beograd u dobroj veri i duhu želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao preduslovu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana.

Da bi se do toga došlo, dodao je, potrebna je spremnost i dobra volja, ali ne samo Beograda, koji je svoju posvećenost u dijalogu jasno pokazao, ne samo danas, već i tokom svih prethodnih godina.

– Umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba da insistiramo na međusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi, s obzirom na to da Priština svojim osmogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština, tek treba da se dokaže kao strana u dijalogu kojoj može da se makar minimalno veruje. Ukoliko želimo da u pravom smeru nastavimo dijalog, Beograd očekuje da se ispune svi do sada postignuti i potpisani sporazumi u Briselu – naveo je Petković.

Petković je posebno izrazio zabrinutost zbog činjenice da Priština ne sprovodi sopstvene zakonske odluke, kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani, čime šalje jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i nastojanjima da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosovu i Metohiji.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

– Naš stav je jedinstven – pitanje srpske kulturne baštine na KiM može se rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve“- istakao je Petković, koji je svojim sagovornicima dostavio i spisak etnički motivisanih incidenata od početka godine.