in

Palmer i Lajčak u misiji pripreme sastanka Vučić-Kurti; Palmer: Stabilan zapadni Balkan važan za SAD

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapređenje odnosa dve strane, prenosi Gazeta ekspres.

Haradinaj: SAD neophodne za sporazum sa Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je, posle sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, da je američka uloga u dijalogu Beograda i Prištine “neophodna i neizbežna” za postizanje sporazuma sa Beogradom.

On je na Fejsbuku naveo da je američka uloga u dijalogu neophodna za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji, kako kaže, “rezultira uzajamnim priznanjem”.

Haradinaj je rekao i da se na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet, još jednom založio za evroatlantsku perspektivu tzv. Kosova i članstvo u NATO.

Rekao je i da Kosovo “ima sreću da se nađe pored Amerike, države koja je podržala oslobođenje i izgradnju naše državnosti, a koja je i dalje naš strateški saveznik i najverodostojniji partner”, naveo je Haradinaj.

Palmer je istakao da bi stranke trebalo po strani da ostave događaje iz prošlosti, a EU da otvori put za članstvo obe strane.

Kako je istakao, glavni cilj SAD je unapređenje evropske i evroatlantske integracije Beograda i Prištine.

“Ovo je širi deo SAD i Evropske unije koji podržavaju i unapređuju evropske i evroatlantske integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana, što je dugoročni cilj SAD”, rekao je Palmer.

Lajčak: Glavni razlog posete Kosovu i Metohiji priprema sastanka Vučić-Kurti

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je danas glavni razlog njegove posete Kosovu priprema za sastanak premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Primarna svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak je rekao da ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i zapadnog Balkana.

“U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo”, rekao je Lajčak.

On je izrazio nadu da će dijalog biti u korist za obe strane i da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pored Lajčaka, u poseti Prištini nalazi se i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

Palmer: Stabilan zapadni Balkan važan za SAD pokazuje i poseta Beogradu i Prištini

Zamenik pomoćnika sekretara i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da njegova ovonedeljna poseta Prištini i Beogradu naglašava značaj koji administracija predsednika SAD, Džoa Bajdena pridaje stabilnom i prosperitetnom zapadnom Balkanu.

On je to rekao agenciji Tanjug i dodao da mu je drago što može ponovo da putuje u region u svojstvu zamenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan.

“Moja poseta Prištini i Beogradu ove nedelje naglašava značaj koji administracija predsednika (SAD, Džoa) Bajdena pridaje stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu”, rekao je Palmer.

Upitan da li može da se očekuje veća umešanost SAD u dijalog, Palmer kaže da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju povratak dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU, što ističe i zajednička priroda programa sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

“Sjedinjene Države shvataju važnost ujedinjene i slobodne Evrope, zbog čega i dalje podstičemo Beograd i Prištinu da zajedno rade na razvoju mirnog i trajnog rešenja ovog nerešenog spora. Na kraju, rešenje se ne može nametnuti spolja, ali spremni smo da pomognemo dvema stranama”, rekao je Palmer.

Vladika Teodosije upoznao Palmera sa problemima SPC na Kosovu i Metohiji

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je u manastiru Visoki Dečani razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, koji boravi na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa problemima sa kojima se u pokrajini suočava Eparhija raško-prizrenska.

Kako je objavljeno na sajtu Eparhije raško-prizrenske, Teodosije je posebno govorio o problemima vernika i svetinja u svetlu najnovijih incidenata i odbijanja privremenih prištinskih institucija da izvrše odluku ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

Teodosije je istakao da je Crkva uvek bila otvorena za dijalog, ali da on podrazumeva da lokalne institucije na KiM moraju da poštuju odluke sudova i vladavinu prava.