in

Pet koncerata u pet dana, u četvrtak veliki koncert Vlatka Stefanovskog

Na programu će između ostalih, 3. juna, nastupiti i makedonski virtuoz na gitari – Vlatko Stefanovski.

Gitar Art festival (GAF) u svom 22. izdanju pod sloganom “Digital Revolution” počeo je sinoć i trajaće do nedelje, 5. juna, najavljeno je juče u Domu omladine Beograda.

Članovi gitarske senzacije “40 Fingers” su poručili pred jučerašnji nastup da će koncert biti prava eksplozija uz puno zabave, jer je akumulirana velika energija muzičara tokom pandemije.

Oni su bili u planu da nastupe prošle godine, ali sam početak izbijanja epidemije ih je sprečio da održe koncert i morali su da se vrate iz Srbije nazad u Italiju.

Direktor GAF-a Boško Radojković istakao je da su krenuli ambiciozno u održavanje manifestacije uživo, iako epidemija nije završena, a da se danas muzičari i dalje opredeljuju za onlajn nastupe kao klasičan striming.

On je najavio i saradnju sa Radio televizijom Srbije, koja će na svom Trećem programu prenositi sve koncerte ovogodišnjeg festivala, za sve one koji nisu u prilici da uživaju u svirkama uživo, a takođe se program može pratiti i putem društvenih mreža festivala.

Danas je na programu nastup poznatog portugalskog gitariste Rubena Betenkurta u Domu omladine, a za njim sledi koncert ruskog maestra na gitari Nikite Koškina.

– Bio sam više puta u Beogradu, gostovao na festivalu, i uvek mi je zadovoljstvo da dolazim. Beograd možda nije Moskva, ali je izuzetno lep grad. Srećan sam što ću kod vas svirati veoma poseban program sa dragim gostima – izjavio je ruski umetnik.

Gošća na tom koncertu u DOB biće Amalia Miler, mlada srpska umetnica, diplomac sa FMU, koja se zahvalna direkciji festivala što joj je pružila priliku da deli pozornicu sa značajnim muzičarima kakav je Koškin.

Dirigent Predrag Gosta će takođe nastupiti na ovom koncertu sutra veče, a podvukao je zanimljivost da se kompozicija Koškina izvodi sa čak 24 muzičara orkestra “Makris” kojim će on dirigovati, u 40 minuta nastupa kroz četiri stava.

Vlatko Stefanovski, redovan učesnik Gitar Art Festivala, održaće solo koncert 3.juna u Velikoj Sali DOB, a kako je najavljeno, njegov gost će biti Vukašin Marković iz sastava “Irie FM”.

Petak, 4. jun je rezervisan za dva nastupa, najpre će se predstaviti mlade gitarske nade iz Srbije, Vuk Mihajlović i Nikola Jelačić, a onda će se predstaviti izraelski umetnik Tal Hurvic.

– Ni sam više ne mogu da izbrojim koliko puta sam bio kod vas. Sećam se da sam prvo boravio kao student gitare na radionicama, onda naredni put već kao izvođač, da bih kasnije obeležio 10 godina, a zatim i 20 na festivalu – prisetio se izraelski gitarista i dodao da ga uvek vezuju divne emocije za Srbiju.

Poslednjeg dana festivala u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, osim dodele nagrada, biće izveden dugo očekivan i najavljivan koncert kao svetska premijera dela “Recuerdos de Belgrado” naručenog za festival, nemačkog kompozitora Hoakima Klerča, koji će i nastupati sa Simfonijskim orkestrom RTS-a. Dirigent je maestro Bojan Suđić, a osim Klerča, sviraće i drugi gitarski solisti – Marko Tamajo, Rafael Aguire i David Martinez.