in

Petković informisao Austriju o situaciji i problemima na Kosovu i Metohiji

Kako je saopšeno Petković je posebno ukazao na učestalu agresivnu retoriku prištinskih političara, intenziviranu izjavom Aljbina Kurtija da dijalog sa Prištinom mora biti zasnovan na četiri ultimatuma Beogradu.

On je ocenio da to predstavlja realnu pretnju za nastavak dijaloga i vodi poništavanju svega što je do sada u Briselu dogovoreno.

Petković je naglasio da razgovori u Briselu moraju imati za osnovu principe međusobnog poverenja.

Ocenio je da se Beograd toga dosledno pridržava, ispunjavajući sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga, što očekuje i od Prištine.

Naglasio je da je dovođenjem u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, pokazuje se da prištinsku stranu ne zanima pronalaženje kompromisa i normalizacija odnosa u pokrajini.

Petković je takođe skrenuo pažnju na incidente kao što su sve učestalije skrnavljenje pravoslavnih crkava i stalni napadi na Srbe i njihovu imovinu.

Ocenio je da to jasno pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje međusobnog poverenja, mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije.

“Beograd će i pored svega, i dalje biti opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti odlučno da insistira na ispunjavanju svih obaveza, koje je druga strana preuzela u briselskim dogovorima”, rekao je on.