in

Petković: Opasne namere Kurtija da prekine dijalog

Kurti je ranije danas rekao da će za njega prioritetno pitanje u dijalogu sa Beogradom biti i navodni srpski zločini na Kosovu i nestali, a Petković je ukazao da je jezik ultimatuma i pretnji postao jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom.

“Ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, a za cilj imaju normalizaciju odnosa”, istakao je Petković u saopštenju.

On je ukazao da je jedini cilj ekstremističke retorike koju danima prema Beogradu usmerava Kurti da se trajno uništi i svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa.

“Umesto toga, takva zapaljiva retorika samo dodatno podgreva situaciju na terenu i nikako ne doprinosi miru i stabilnosti na ovim prostorima”, poručio je Petković.

Prema njegovim rečima, nakon prvobitnih najava da sa Beogradom ne želi ni da pregovara, te da će dijalog biti nisko na listi prioriteta buduće vlasti u Prištini, došli smo do toga da zapaljivom retorikom i uslovljavanjima Kurti zapravo želi da prekine dijalog.

“Zato neka skine masku, samo ne mislim na medicinsku, okane se ucena i pretnji i međunarodnoj zajednici jasno i glasno kaže da ne želi da pregovara sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem zato što je svestan da bi morao da čini ustupke i pokaže spremnost na kompromis koji očigledno ne želi. I da bi preko puta sebe imao onog s kojim ne bi mogao da izađe na kraj, umesto što se krije iza apsurdnih zahteva”, istakao je Petković.

On je podsetio i da su teme u Briselu jasno dogovorene i za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, navodeći da ovakve izjave tome ne doprinose.

Petković upoznao poljskog ambasadora sa situacijom na Kosovu i Metohiji

Petković je upoznao danas ambasadora Poljske Rafala Perla sa trenutnom političko-bezbednosnom situacijom i sa položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

On je ukazao na sve agresivniju retoriku prištinskih političara, koja je kulminirala skorašnjom izjavom Aljbina Kurtija o četiri principa Beogradu, na kojima bi trebalo da se zasniva dijalog Beograda i Prištine, što je ozbiljno ugrozilo nastavak dijaloga, ali i sprovođenje svega do sada dogovorenog.

Petković je upozorio na permanentno odbijanje da se formira Zajednica srpskih opština, što, kaže, pokazuje da Prištini nije stalo do izgradnje međusobnog poverenja i kompromisa, na čemu Beograd insistira i što je dokazao ispunjavanjem svih do sada preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma.

“Agresivnu retoriku prištinskih političara prate gotovo svakodnevni incidenti, napadi na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne svetinje, što dodatno unosi nemir kod srpskog stanovništva i pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije”, naveo je Petković.

Poručio je, međutim, da će Beograd, bez obzira na otežavajuće okolnosti, ostati opredeljen za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u regionu i da se dođe do preko potrebnog sveobuhvatnog sporazuma.