in

Pojačati proizvodnju vakcina protiv korone kako bi se ubrzala imunizacija u EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da su se lideri Evropske unije složili danas da pojačaju proizvodnju vakcina protiv kovida 19 u Evropi i poboljšaju imunizaciju u državama članicama.

– Apsolutno je neophodno da nastavimo da radimo zajedno sa Evropskom komisijom na poboljšanju proizvodnje vakcina u Evropi i na našoj sposobnosti da ih distribuiramo državama članicama – rekao je Mišel na konferenciji za novinare nakon sastanka Evropskog saveta, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su čelnici 27 država članica Evropske unije počeli danas dvodnevni virtuelni sastanak, na kojem će dominanta tema biti borba protiv kovida 19 i nastojanje da se ubrza vakcinacija jer EU u kampanji imunizacije zaostaje za Velikom Britanijom i SAD.

Fon der Lajen: Nema izvoza za AstraZenku

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da kompanija AstraZeneka više ne može da izvozi vakcine protiv KOVID-19 iz Evrope u druge regione dok ne ispoštuje svoje ugovore sa Evropskom unijom.

– Mislim da je AstraZeneki jasno da mora da ispoštuje ugovor koji ima sa državama članicama EU pre nego što ponovo počne da se bavi izvozom vakcina – poručila je Fon der Lajen posle sastanka Evropskog saveta, prenosi Rojters.

Foto: JOHN THYS / EPA;

Ursula fon der Lajen

Ona je naglasila da je obaveza EU da svojim građanima pokaže da će i oni dobiti svoj pravičan udeo u raspodeli vakcina i da su zato kompanije obavezne da ispoštuju svoje ugovore sa EU pre izvoza u druge regione.

EU i SAD da čuvaju globalnu bezbednost

Predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel poručio je da Evropska unija i SAD moraju zajedno da čuvaju globalnu bezbednost, demokratiju i stabilnost, prenosi Rojters.

– Ono što vidimo je da su vrednosti demokratije i vladavine prava ponovo pod pritiskom, postoje unutrašnje i spoljne pretnje i više nego ikada do sada SAD i EU imaju odgovornost za generacije koje dolaze – rekao je Mišel na konferenciji za novinare posle video konferencije Evropskog saveta kojoj se na kratko pridružio i američki predsednik Džozef Bajden, prenosi Rojters.

Makron: Potrebna stroga kontrola izvoza vakcina

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da podržava strogu kontrolu izvoza vakcina iz EU za farmaceutske kompanije koje ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze sa Evropskom unijom.

– Došao je kraj naše naivnosti – rekao je Makron novinarima nakon video konferencije Evropskog saveta, prenosi Rojters.

Francuski predsednik je naglasio da podržava mehanizme kontrole izvoza koje je uspostavila Evropska komisija, kao i da se mora blokirati sav izvoz vakcina sve dok neke kompanije ne ispoštuju svoje obaveze prema EU.