in

“Porodica ima više od 50 članova, a ona je i dalje stub kuće”

Svi smo nekada nekom poželeli da živi sto godina, ali se ta želja ostvarila samo retkima. Taj jubilejse slavio u porodici Radnić iz Grnčare kod Loznice, gde je baka Zagorka na torti ugasila stotinu svećica, i time ujedno postala i najstariji stanovnik Podrinja.

Stoti rođendan Zagorka je dočekala radno i u krugu porodice. Pre nego što je na torti ugasila svećice, iscepala je drva da goste dočeka u toploj sobi, piše portal Radio televizije Srbije.

– Radila sam kako sam zapamtila, za sebe, sve što god muška glava može da radi, i dan-danas mogu da nacepam drva, da naložim vratu, mogu sve tako da očistim. Ja se samo molim bogu dok sam živa da sam zdrava, da mogu da se krećem – kaže slavljenica Zagorka Radnić.

Zagorka je rođena 1921. godine, a 25. mart oduvek slavi kao svoj rođendan, iako u ličnoj karti stoji drugi datum, jer, zna ona, kaže, bolje od matičara kada ju je majka rodila.

Foto: RTS / screenshot

zagorka

Na dve torte, dva puta broj sto, i sa željom da dočeka još toliko.

– Ja bih lično poželela da ona meni živi još mnogo, mnogo godina. Ona kaže bilo joj mnogo. Njoj bi bilo, ali nama nje nikad dosta – iskrena je Zagorkina unuka Radmila Mihailović.

– Moja prababa ima šestoro dece, jedanestoro unučića, šesnaestoro praunučadi, i petoro čukununučadi – priča Zagorkin praunuk Vladimir Radnić.

Dve torte za baka ZagorkuFoto: RTS / screenshot

Dve torte za baka Zagorku

– Da nije ova situacija, mi bi ipak organizovali drukčije i pozvali bi celo selo, i bila bi i muzika, a ovako u užem krugu obeležavamo taj njen praznik – rekao je Zagornik unuk Dragan Radnić.

Porodica Radnić broji više od pedeset članova, a Zagorka je, kažu, i dalje stub kuće. Njen najstariji sin ima osamdeset godina, a najmlađe čukununuče – šest.

Baka Zagorkin sin MIlutinFoto: RTS / screenshot

Baka Zagorkin sin MIlutin

– Niko nije ni bio da je ne sluša, sve je bilo u redu, i dan-danas, smo svi zajedno – rekao je Zagorkin sin Milutin Radnić u razgovoru za portal RTS-a.

– Vrlo složna porodica, i jako veliku ulogu je nana imala u toj našoj slozi, i dan-danas se poštuje njena reč – dodala je Zagorkina unuka Radmila.

Od nane Zage, kako je odmilja zovu, svi su, tvrde, oduvek samo dobijali ljubav i znanje, a kroz život ih uvek vode njene mudre misli.

– Sloga kuću gradi – izričita je Zagorka, i upravo zbog toga je, kaže, i dočekala stotu.