in

Posebna RADOST slaviti praznik u bratskoj zemlji (FOTO)

Grčka je danas obeležila svoj veliki nacionalni praznik – Dan nezavisnosti, a tim povodom Beograd je osvetlio svoje najznačajnije simbole bojama grčke zastave, a prvi put, iako je rekonsturisana pre 11 godina, zasijala je i Kula Nebojša.

– Za nas koji smo prijatelji Grčke ovo je i naš praznik, praznik naših prijatelja, koji po tradiciji proslavljamo i mi, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je u društvu ambasadora Grčke Jorgosa Dijakofotakis obišao kulu Nebojša, izgradjenu pre više od pet vekova.

Vesić je rekao novinarima da je posebno ponosan na to što je kula večeras, iako rekonstruisana 2010. godine, osvetljena i okićena srprskim i grčkim zastavama.

– Slavimo grčki nacionalni praznik i znamo da imamo prijatelje svuda u Grčkoj – rekao je Vesić i dodao ”da kao što su za sve nas Atina, Solun … naši gradovi, naši prijatelji Grci znaju da je Beograd njihov grad.

Foto: TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC / Tanjug

Beograd u bojama grčke zastave

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što značajan dan za sve Grke proslavlja u bratskoj zemlji.

– Slavimo 200 godina od grčkog ustanka, i u jednoj zemlji sa kojom smo vezani na mnogo načina – rekao je ambasador i zahvalio Vladi Srbije, celom srpskom narodu koji sa Grcima zajedno slavi i raduje se.

Vesić i grčki ambasadorFoto: TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC / Tanjug

Vesić i grčki ambasador

Dodao je da želi da zahvali i srpskom patrijarhu Portfiriju koji ih je danas primio u Patrijaršiji, kao i Vesiću i Radojičiću što su grad osvetili grčkim nacionalnim bojama.

Hram sv. SaveFoto: V. Lalić / RAS Srbija

Hram sv. Save

U znak velikog praznika prijateljske i bratske Grčke večeras su plavom i belom bojom – bojama grčke zastave osvetljeni Dom Narode skupštine, Brankov most, Most na Adi, palata Albanija…