in

PRETRESENO 19 LOKACIJA U akciji “Kolonija” uhapšeno 14 osoba zbog proizvodnje i prodaje narkotika

Policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, od ranih jutarnjih sati provode akciju “Kolonija” u kojoj je uhapšeno 14 osoba zbog niza teških krivičnih dela.

Oni se sumnjiče da već duži vremenski period vrše krivična dela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, razbojništva i teške krađe, piše Srpskainfo.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Opštinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je uhapšeno 14 osoba.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina marihuane, amfetamina, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim delima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Takođe, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koja se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim delima zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

Vezano za navedena koruptivna krivična dela uhapšene su četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Opštinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim delima, a isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izveštaj o izvršenim krivičnim delima. Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.