in

PRITISAK POČINJE Palmer danas stiže u Beograd

Posle dvodnevne posete Kosovu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer dolazi danas u Beograd, saznaje “Blic”. Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prema dosadašnjem planu, doputovaće dan kasnije. Prema nezvaničnim najavama, u četvrtak bi trebalo da se održi sastanak visokih funckionera USA i EU s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Cilj sastanaka u Prištini i Beogradu je priprema za nastavak dijaloga u Briselu sredinom juna. Ni u Prištinu, ni u Beograd, kako saznajemo nije donet, niti ispostavljen spisak konkretnih zahteva ili takozvani non-pejper. Briselski sastanak trebalo bi da bude obnavljanje procesa dijaloga i prvi susret na visokom nivou predsednika Vučića i premijera u Prištini Aljbina Kurtija.

Foto: Twitter / screenshot

Miroslav Lajčak, Metju Palmer

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer poručio je u Prištini da “dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se okonča uzajamnim priznavanjem”. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da ova 2021. “ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i Zapadnog Balkana”.

Palmer kaže da je glavni cilj dijaloga uzajamno priznanje i koraci na putu dve zemlje ka članstvu u EU. Ponovio je da su SAD partner u procesu i da je „vizija regiona unapređenje dijaloga ka postizanju konačnog sporazuma“.

Kada je reč o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, a na koju se čeka praktično godinama, međunarodni predstavnici su rekli da je na “stranama u dijalogu da pronađu rešenje”.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom dosadašnje posete govoreći o svom angažmanu više se bavio isticanjem šta strane postizanjem sporazuma mogu da dobiju u oblasti ekonomije. Tako je rekao da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ključan za privlačenje više američkih i drugih stranih investicija, ali i da je sporazum dve strane važan i za stvaranje preko potrebnih radnih mesta za stanovnike Kosova i celog regiona.

S druge strane, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak više je pričao o političkom segmentu dogovora Beograda i Prištine. On kaže da bi postizanjem sporazuma sa Srbijom, Kosovo dobilo status zemlje kandidata za pristupanje EU. Lajčak, međutim, nije do sada precizirao kako bi Kosovo obezbedilo status zemlje kandidata, jer od 27 država članica Unije pet ne priznaje nezavisnost Kosova – Španija, Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka.

– U novembru će biti samit EU i ove platforme su prilika da Balkan napreduje, uključujući i Kosovo – poručio je Lajčak.