in

PRITISCI I PRIPREME ZA SUSRET SA KURTIJEM Vučić danas nezvanično sa Palmerom, sutra zajednički sastanak sa specijalnim izaslanikom SAD i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas nezvanično sa specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Metju Palmerom u Beogradu, posle njegove posete Prištini, saznaje Tanjug.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sa predsednikom Srbije razgovaraće u četvrtak posle podne, a posle susreta sa Lajčakom predsednik Vučić razgovaraće zvanično i sa Palmerom.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Prema informacijama Tanjuga, posle pojedinačnih razgovora, predsednik Vučić, Lajčak i Palmer potom će održati zajednički sastanak, posle kojeg nije predviđeno obraćanje medijima.

Lajčak i Palmer su prethodna dva dana boravili u Prištini, a kako je specijalni izaslanik EU za dijalog izjavio svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu.

Foto: RAS Srbija

Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem i na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapređenje odnosa dve strane.

Palmer je u Prištini poručio i da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biće održan kako se očekuje 15. juna.