in

Rizikovaću tenzije sa SAD zbog Irana

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da će rizikovati da podigne tenzije u odnosima sa Vašingtonom ukoliko to bude potrebno da bi se onesposobile iranske nuklearne mogućnosti.

Netenjahu, čije politička budućnost je neizvesna, izjavio je da nuklearno naoružan Iran predstavlja najveću pretnju i istakao je da je Izrael spreman to da spreči čak i ukoliko bi SAD i druge nuklearne sile uspele da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine, preneo je AP.

– Ukoliko budemo prinuđeni da biramo, a nadam se da se to neće dogoditi, između trvenja sa našim velikim prijeteljima SAD i eliminacije egzistencijalne pretnje, odlučićemo se da eliminišemo pretnju – poručio je Neanjahu na ceremoniji ustoličenja Davida Barnea, novog direktora obaveštajne agencije Mosad.

Iran je optužio Izrael da stoji iza brojnih napada i ubistava iranskih nuklearnih naučnika i iza sabotaže u iranskim nuklearnim postrojenjima.

Palestinski Hamas, koji Izraelu osporava pravo na postojenje, a koji i Izrael, i SAD i druge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, svake godine dobija od Irana vojnu pomoć vrednu milione dolara.